Nalewka Pasikonik

Ankieta: Polecasz?
Tak ( wrażenia w komentarzu)
Nie ( wrażenia w komentarzu)
[Wyniki ankiety]
 
 


1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1 łyżka suszonego kwiatu róży
1 łyżka posiekanej zielonej ruty
1 łyżka posiekanej zielonej mięty
kawałek kory cynamonu
1/2 gałki muszkatołowej
10 goździków
kawałek imbiru
2l wódki

Zioła i przyprawy zalać szklanką wody i zagotować pod przykryciem ok. 20 min.
Miód rozpuścić w osobnym rondelku.
Wywar ziołowy przecedzić, wymieszać z miodem i zalać wódką.
Naczynie szczelnie przykryć i dobrze podgrzać, lecz
nie gotować.
Kiedy ostygnie, przelać do dużego słoja i zostawić, aby się dobrze ustała.
Po upływie kilku dni zlać przy pomocy rurki do butelek, szczelnie zakorkować i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu.
Nabiera smaku dopiero po kilku miesiącach, ale może stać dłużej (w co nie wierzę).
Odpowiedz

[-]
Szybka odpowiedź
Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

Podobne wątki
Wątek: Autor Wyświetleń: Ostatni post
  Nalewka Wisielec brunet 697 12-31-2010, 17:17
Ostatni post: brunet
  Nalewka wileńska brunet 712 12-31-2010, 17:16
Ostatni post: brunet
  Nalewka wiejska brunet 625 12-31-2010, 17:16
Ostatni post: brunet
  Nalewka na różnych śliwkach brunet 574 12-31-2010, 17:12
Ostatni post: brunet
  Nalewka na piołunie brunet 622 12-31-2010, 17:11
Ostatni post: brunet