Makaronowe przepisy


Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Składniki, 2 porcje:

• 150 g makaronu tagliatelle (lub pappardelle)
• 50 g szpinaku, oderwane łodyżki
• 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
• 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w paseczki
• 1 ząbek czosnku, posiekany
• 2 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu
• 1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12%


Dodatki: oliwa z oliwek extra virgin, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 ćwiartki cytryny do podania.





Przygotowanie:

Makaron wrzucić na gotującą się wodę, posolić i ugotować al dente. W międzyczasie na patelnię włożyć szpinak, podlać 2 - 3 łyżki wody i mieszając gotować aż zwiędnie przez około 2 minuty. Odsączyć na sitku, odcisnąć i grubo posiekać, odłożyć.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać czosnek i lekko zrumienić. Zmniejszyć ogień do minimum, włożyć szpinak aby się podgrzał, estragon, wlać śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzać nie zagotowując, doprawić solą oraz pieprzem.
Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin, wlać sos z kurczakiem i szpinakiem, wymieszać i włożyć do głębokich talerzy. Skrapiać cytryną i dodatkową oliwą.
Odpowiedz
Makaron z zieloną fasolką szparagową i świeżymi pomidorami
Składniki, 2 porcje:

• 200 g zielonej fasolki szparagowej
• 2 porcje makaronu w kształcie rurek
• 2 średnie dojrzałe pomidory np. malinowe
• 4 łyżki oliwy extra vergine
• 40 g masła pokrojonego w kosteczkę
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• świeża bazylia (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku, włożyć fasolkę, posolić i ugotować ją do miękkości (około 7 minut). Fasolkę wyjąć łyżką cedzakową, wodę zachować. Do wody po fasolce dodać więcej soli, zagotować, włożyć makaron i ugotować go al dente.
Z fasolki odciąć szypułki i pokroić ją na kawałki. Pomidory sparzyć wkładając je na chwilę do wody z makaronem. Obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, włożyć do głębokiego talerza. Usunąć nasiona z pomidorów (robić to nad talerzem) oraz część powstałego soku (około 4 łyżek).
Miąższ pomidorów pokroić (wciąż w talerzu) w kosteczkę i razem z resztą soku wymieszać z solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz połową oliwy extra vergine.
Makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, dodać fasolkę, pomidory wraz z sokiem i wszystko delikatnie wymieszać. Przesunąć makaron na bok garnka i na wciąż gorące dno wrzucić kawałki masła. Gdy masło się roztopi przykryć garnek i kilkakrotnie nim potrząsnąć mieszając wszystkie składniki.
Wyłożyć do talerzy. W razie konieczności doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, polać resztą oliwy extra vergine i posypać bazylią.
Odpowiedz


[-]
Szybka odpowiedź
Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.