Witaj! Rejestracja

Zdrowe odżywianie


Zdrowie

Ktoś mógłby pomyśleć, że zachodnia dieta, oparta na produktach pochodzenia zwierzęcego, zdobywanych tak wysokim kosztem społecznym i środowiska naturalnego, musi być bardzo zdrowa. Ale tak nie jest. Produkty zwierzęce zawierają duże ilości tłuszczów nasyconych, cholesterolu i białka, a nie zawierają błonnika. Wpływ takiego pożywienia na zdrowie jest bardzo niekorzystny. Wydatki na opiekę zdrowotną w USA stanowią 12% dochodu narodowego i nadal gwałtownie rosną.

Podczas gdy rząd amerykański debatuje nad miliardami potrzebnymi dla narodowych ubezpieczeń zdrowotnych, ignoruje się oświadczenie ministra zdrowia, że 68% wszystkich chorób ma związek z odżywianiem. Nie robi się nic aby popularyzować i popierać zdrowy styl życia.

Poprzez przestrzeganie niskotłuszczowej, bezmięsnej diety można zapobiegać, uzyskiwać poprawę, a czasami wyleczyć następujące choroby:

zapalenie stawów
astmę
raka piersi
raka okrężnicy
zaparcia
cukrzyce
uchyłkowatość jelit
kamicę żółciową
chorobę wieńcową serca
nadciśnienie
hipoglikemię i impotencję
chorobę nerek
otyłość
osteoporozę
wrzody żołądka
raka prostaty
salmonellozę
udar mózgu
włośnicę
"Jeżeli ludzie spadają z krawędzi urwiska i doznają urazów, problem można rozwiązać przez ustawienie karetek pogotowia na dole urwiska lub postawienie płotu na jego górze. Niestety zbyt dużo wysiłku wkładamy w ustawianie w ustawianie karetek na dole, a za mało w prostą czynność postawienia płotu na górze". - Denis Burkitt, chirurg

Kształcenie lekarzy
W medycynie Zachodu, kładzie się nacisk na leczenie choroby, która jest uważana za niefortunny przypadek. Większość lekarzy nie była kształcona w kierunku zapobiegania chorobom przez dietę. Jednak wielu praktykujących lekarzy kwestionuje dawne założenia i bada możliwości prewencji przede wszystkim przez odpowiedni sposób odżywiania się i inne proste środki.

Liczba szkół medycznych w USA: 125

Liczba szkół medycznych z wymaganym kursem odżywiania: 30

Przeciętna długość kursu z odżywiania podczas 4 lat studiów medycznych w USA: 2,5 godziny

Choroba wieńcowa serca
Największą korzyścią z ograniczenia spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej serca. Choroba ta jest najczęstszą przyczyną zgonów w społeczeństwach z wysoką konsumpcją produktów zwierzęcych. W USA wydaje się rocznie 100 miliardów dolarów na leczenie tej choroby.

"W ciągu 35 lat we Framingham nie obserwowaliśmy zawału serca u ludzi z cholesterolem poniżej 150mg%. Trzy czwarte ludzi, którzy zamieszkują Ziemię nigdy nie miało zawału serca. Ich poziom cholesterolu wynosi około 150mg%." - Dr med. William Castelli, dyrektor Framingham Heart Study

"Im LEPIEJ rozumiem dietę opartą na artykułach pochodzenia zwierzęcego, tym bardziej czuje się wolny. Nasz wybór ma ogromne znaczenie. To, co jest najzdrowsze dla każdego z nas, jest także najzdrowsze dla naszej jakże cennej, ale okaleczonej planety". - John Robbins, autor "Diety dla Nowej Ameryki"

Po zjedzeniu jednego jajka dziennie poziom cholesterolu rośnie o 12%

Wzrost ryzyka wystąpienia zawału przy 12% wzroście poziomu cholesterolu: 24%

Przeciętny poziom cholesterolu u ludzi na diecie mięsnej: 210mg%

Ryzyko śmierci z powodu zawału serca dla mężczyzny, którego poziom cholesterolu wynosi 210mg%: większe niż 50%

Dzienne spożycie cholesterolu, konieczne do utrzymania dobrego zdrowia: zero - organizm sam go produkuje

Główne źródła tłuszczu nasyconego i cholesterolu w amerykańskiej diecie: mięso, produkty nabiałowe, jajka

Ilość cholesterolu w 100g mięsa z kurczaka lub wołowiny: 80mg

Główne umiejscowienie cholesterolu w mięsie: chude części

Ilość cholesterolu w zbożach, fasoli, owocach, warzywach, orzechach, nasionach: zero

Ryzyko śmierci z powodu choroby wieńcowej serca, jeżeli nie spożywa się cholesterolu: 4%

Rak
Ryzyko wystąpienia wielu form raka jest mniejsze, jeżeli ograniczymy konsumpcję wysokotłuszczowych produktów pochodzenia zwierzęcego. W USA corocznie wydaje się 20 miliardów na leczenie raka piersi i okrężnicy.

"Jeżeli dokładnie sprawdzisz dostępne dane, dojdziesz do wniosku, że optymalna ilość czerwonego mięsa, które powinieneś zjadać równa się zero" - lek. med. Walter Willet, kierownik badań nad wpływem diety na raka okrężnicy

"Wegetariania odżywiają się najlepiej. Zachorowalność na chorobę wieńcową serca jest wśród nich najniższa. Niektórzy ludzie kpią sobie z wegetarianów, ale zachorowalność na zawał serca jest u nich minimalna w porównaniu z nami, a zachorowalność na raka wynosi 40% naszej. Przeżyją oni pozostałych ludzi o 6 lat". - lek. med. William Castelli, dyrektor Farmingham Study

Ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet, które jedzą jajka codziennie, jest większe 2,8 razy w porównaniu z kobietami, które jedzą jajka raz na tydzień.

Ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet, które jedzą masło i ser 2-4 razy w tygodniu, jest 3,2 razy wyższe niż u tych, które jedzą te produkty raz w tygodniu

Ryzyko wystąpienia raka piersi u kobiet, które jedzą mięso codziennie jest 3,8 razy wyższe niż u kobiet, które jedzą mięso rzadziej niż raz w tygodniu

Ryzyko wystąpienia śmiertelego raka jajnika u kobiet, które jedzą jajka 3 lub więcej razy w tygodniu jest 3 razy wyższe niż u kobiet, które jedzą jajka rzadziej niż raz w tygodniu

Zapotrzebowanie na białko
W przeciwieństwie do tego w co wierzy większość ludzi, zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na białko jest raczej niewielkie i łatwo je zaspokoić. Jeżeli dieta jest zróżnicowana i spożywa się wystarczającą ilość kalorii w stosunku do wagi ciała i stopnia aktywności fizycznej, podaż białka jest wystarczająca.

Zapotrzebowanie energetyczne organizmu jest zaspokajane przez trzy główne składniki pokarmowe: węglowodany, tłuszcz i białko. Oznaczenie indywidualnego zapotrzebowania na białko polega na ustaleniu, ile kalorii dana osoba powinna dziennie spożywać. Ustala się to w oparciu o wiek, płeć i wagę ciała. Dzienne zapotrzebowanie na białko jest pewnym procentem całkowitej ilości kalorii spożywanych dziennie. Procent ten jest nieco różny w zależności od tego, kto zaleca:

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przy ONZ: 4,5%

Sekcja Żywności i Odżywiania przy Urzędzie Zarządzania Lekami w USA (USDA): 6%

Rada Badań Rządowych: 8%

Czas, kiedy człowiek najszybciej rośnie: okres niemowlęcy

Naturalne pożywienie dla niemowląt: mleko matki

Osoba, która spopularyzowała ideę łączenia białek: Frances Moore Lappe

Frances Moore Lappe uaktualniała swoje badania nad zdrową, zróżnicowaną wegetariańską dietą: łączenie białek nie jest potrzebne

Stan zdrowia czystych wegetarian z różnych stron świata według Sekcji Żywności i Odżywiania Narodowej Akademii Nauk:znakomity

Procent kalorii w białku
Jarzyny
Szpinak 49%
Brokuły 47%
Kalafior 40%
Grzyby 38%
Pietruszka 34%
Sałata 34%
Zielony groszek 30%
Cukinia 28%
Fasola strączkowa 26%
Ogórek 24%
Seler 21%
Pomidory 18%
Cebula 16%
Ziemniaki 11%

Fasole
Tofu 43%
Soczewica 29%
Groch 28%
Fasola 26%
Groch garbauzo 23%

Zboża
Żyto 20%
Pszenica 17%
Owies 16%
Kasza gryczana 15%
Jęczmień 11%
Brązowy ryż 8%

Orzechy i nasiona
Orzechy ziemne 18%
Słonecznik 17%
Orzechy Włoskie 13%
Migdały 12%

Owoce
Cytryny 16%
Melon Canteloupe 9%
Pomarańcze 8%
Winogrona 8%
Brzoskwinie 6%
Gruszki 5%
Banany 5%

Całkowita ilość kalorii dostarczana przez białko mleka ludzkiego: 5%

Białko zwierzęce i utrata wapnia
Przemysł produkujący artykuły pochodzenia zwierzęcego reklamuje wysoko skoncentrowane białko w nich zawarte. Wielu z nas uwierzyło, że białko to jest lepsze niż białko roślin i spożywa produkty zwierzęce w nadmiarze.

Na nieszczęście białko zwierzęce ogromnie obciąża nasz organizm. W przeciwieństwie do roślinnego, w białku zwierzęcym są duże ilości aminokwasów zawierających siarkę i łatwo wchłania się ono z przewodu pokarmowego do krwi (z uwagi na brak błonnika w produktach zwierzęcych). Nadmiar aminokwasów zawierających siarkę powoduje utratę wapnia z organizmu. Rezultatem jest osteoporoza i choroby nerek, tak częste wśród społeczeństw spożywających duże ilości białka pochodzenia zwierzęcego.

"Przeciętny Amerykanin konsumuje obecnie 90 - 120 gramów białka dziennie, podczas gdy optymalne zapotrzebowanie wynosi 20 - 40 gramów dziennie. Każdy martwi się o >>niewystarczające spożycie białka<<, a tak naprawdę jest go więcej niż potrzebuje i dużo więcej niż jest to korzystne dla zdrowia". - John Robinns, autor "Diety dla nowej Ameryki"


Choroby związane ze spożyciem białka zwierzęcego: osteoporoza i kamica nerkowa

Liczba przypadków tych chorób w USA: dziesiątki milionów

Oznaczona przeciętna utrata kości u kobiet 65 letnich jedzących mięso: 35%

Oznaczona przeciętna utrata kości u kobiet 65 letnich wegetarianek: 18%

Mleko
Wokół tego jak ważny jest wapń i picie mleka krowy, powstał mit. W USA na przykład, National Dairy Council - największe źródło informacji o odżywianiu dla szkół - rozpętał ten mit do tego stopnia, że Amerykanie zaczęli się bardzo obawiać o dostateczną konsumpcję wapnia.

Na szczęście niedobór wapnia, spowodowany niedostateczną podażą w diecie, nie występuje u ludzi.

Naturalny pokarm dla niemowląt: mleko matki

Jedyny ssak, który żywi się mlekiem innego gatunku po okresie niemowlęctwa: człowiek

Jeden z enzymów koniecznych do trawienia mleka krowy: laktoza

Stan spowodowany nieobecnością laktozy: nietolerancja laktozy, wywołujące skurcze, wzdęcia i biegunkę po spożyciu produktów mlecznych

Ludzie z natury nie tolerujący laktozy: 20% ludzi białych i do 90% ludzi pochodzących z Azji i Afryki

Oficjalne zalecenia co do odżywiania
Uwzględniając oczywiste dowody szkodliwości pożywienia wysokotłuszczowego a ubogiego w błonnik, wiele osób powinno się zastanawiać, dlaczego nadal jesteśmy zapewniani, że jest ono prawidłowe i zdrowe

Po pierwsze, musimy rozumieć konflikt interesów w rządzie. W USA Ministerstwo Rolnictwa ma za zadanie czuwać nad handlem artykułami rolnymi, ale także wydawać odpowiednie zalecenia co do właściwego odżywiania. Z powodu tego konfliktu zalecenia żywieniowe (włącznie z 4 podstawowymi grupami żywności opracowanymi przez USDA), faworyzują przemysł mięsny i mleczarski. Dlatego też urzędnicy USDA na przestrzeni ostatnich 50 lat zmniejszyli liczbę grup z 12 do 4, uwypuklając w ten sposób znaczenie mięsa, drobiu i produktów na naszym stole.

"Kobiety afrykanskiego plemienia Bantu są przykładem znakomitego zdrowia. Ich dieta nie zna mleka a mimo to dostarcza 250 - 400 mg wapnia, pochodzącego ze źródeł roślinnych. Jest to mniej więcej połowa ilości wapnia konsumowana przez kobiety Zachodu. Kobiety Bantu rodzą przeciętnie 10 dzieci i każde karmią piersią około 10 miesięcy. Pomimo tak ogromnego dopływu wapnia i selatywnie niewielkiej podażt, osteoporoza jest prawie nieznana u tych kobiet". - dr. med. John McDougall, The McDougall Plan

12 podstawowych grop żywności z 1930 r.
(USDA)

Produkty nabiałowe Ziemniaki Zielone i żólte warzywa liściaste Masło
Inne owoce i warzywa Suchy groch Jajka Mięsa, drób. ryby
Mąka i kasza Cukier Pomidory i owoce cytrusowe Inne tłuszcze

7 podstawowych grup żywności z 1940r.
(USDA)

Owoce Jajka Ziemniaki Produkty nabiałowe
Chleb, kasza Mięso, drób, ryby Jarzyny

4 podstawowe grupy żywności z 1956 r.
(USDA)

Produkty nabiałowe Mięso, drób i ryby Zboża Owoce, jarzyny

4 nowe grupy żywności z 1991 r.
(KOMITET LEKARZY MEDYCYNY ODPOWIEDZIALNEJ)

Produkty zbożowe pełnoziarniste Jarzyny Rośliny strączkowe Owoce

Zanieczyszczenie żywności
Konkurencyjność rynku i ciągłe dążenie do jego ekspansji spowodowały wprowadzenie w ronictwie metod produkcji, które zwiększają wydajność kosztem jakości żywności.

Pestycydy
W pożywieniu zwierząt hodowlanych znajdują się ogromne ilości pestycydów. Z pożywienia przechodzą one do organizmów zwierząt i są przechowywane w ich tkankach. Jedząc produkty pochodzenia zwierzęcego, człowiek pochłania te trucizny w formie skondensowanej.

"W roku 1982 Rada Technologii i Nauki w Rolnictwie w stanie Iowa oceniła, że zmniejszenie spożycia tłuszczu w Ameryce do zalecanego poziomu maksymalnego 30% kalorii, zmniejszyłoby spożycie wieprzowiny o 40%, wołowiny o 20%, a drobiu 10%" - Worldwatch Institute

Źródła pestycydów w zachodniej diecie: mięso, drób i produkty mleczne.

Produkt o największym prawdopodobieństwie wywołania raka z uwagi na obecność herbicydów: wołowina

Liczba zwierząt z uboju, badanych pod kątem zanieczyszczeń chemicznych: jedno na ćwierć miliona

Liczba matek niewegetariaskich w USA, których mleko zawiera znaczny poziom DDT: 99%

Liczba matek wegetarianek, których mleko zawiera znaczący poziom DDT: 8%

W USA średni poziom zanieczyszczeń chemicznych w mleku kobiety niewegetarianki jest 35 razy większy niż w mleku całkowitej wegetarianki

Antybiotyki, hormony i inne leki
Na początku wieku, główną przyczyną zachorowań i śmierci były choroby zakaźne, takie jak błonnica i płonnica. W okresie późniejszym antybiotyki pozwoliły nam zwalczyć te choroby. Bakterie stają się jednak odporne na antybiotyki, podobnie jak owady na pestycydy. Zjawisko to pogarsza w znacznym stopniu karmienie zwierząt hodowlanych antybiotykami.

Hodowcy używają syntetycznych hormonów w celu przyspieszenia wzrostu i rozmnażania zwierząt oraz produkcji mleka. FDA (Federalne Zarządzanie Lekami) zezwala na stosowanie tych leków, pomimo, że odkrycie długoterminowego ich działania na człowieka zajmuje czas pokolenia ludzi. USA jest jedynym uprzemysłowionym krajem karmiącym nadal bydło hormonami.

"Kiedy zostałem mianowany inspektorem, przysiągłem, że jeżeli kiedykolwiek zauważę coś złego, natychmiast o tym zamelduję. Dziś okazuje się, że nie mogę zameldować o niczym. Gdybym tylko spróbował, byłbym w konflikcie z nadzorem. Każdego dnia czuję, że łamię daną przysięgę". - William Freeman, 25letni inspektor USDA Ellijay, Georgia

"Dwie trzecie lub trzy czwarte penicyliny i tetracykliny w tym kraju przeznacza się do subterapeutycznego użytku w hodowli zwierząt. Drób, krowy i świnie są karmione paszą nafaszerowaną lekami". - Carol Tucker Foreman, były asystent w Ministerstwie Rolnictwa

Część całkowitej ilości antybiotyków, przeznaczonych dla zwierząt hodowlanych: 55%

Infekcje gronkowcowe penicylinoodporne w 1960: 13%

Infekcje gronkowcowe penicylinoodporne w 1988: 91%

Główna przyczyna tego zjawiska: rzowój antybiotykoodpornych bakterii w gospodarstwach hodowlanych, spowodowanych rutynowym karmieniem zwierząt antybiotykami.

Odpowiedź europejskich organizacji na rutynowe karmienie zwierząt antybiotykami: zakaz

Odpowiedź amerykańskiego przemysłu mięsnego i farmaceutycznego na rutynowe karmienie zwierząt antybiotykami: pełne poparcie

Ile zwierząt hodowlanych otrzymuje antybiotyki: 80%

Ile inspekcji FDA nie zdołało zweryfikować danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania na zwierzętach nowych leków: 54%

Efektywność procesu sprawdzania danych przez FDA: kwestionowana w najwyższym stopniu z uwagi na niemożność wykrycia oszustwa w raportach dotyczących nowych leków

Potencjalne substancje rakotwórcze, wykryte przez FDA w mięsie w ostatnich latach: chloramfenikol, nitrofurazon, dimetridazol, ipronidazol, cabadox

Substancje znajdijące się w 63%-68% próbek mleka w 1991 roku: sulfonamidy, tetracykliny i inne antybiotyki

Kontrola żywności
Obowiązkiem USDA jest kontrola jakości wszystkich mięs pod kątem bezpieczeństwa ich do spożywania przez ludzi. Pod naciskiem ekonomicznym USDA zmniejszyło liczbę inspektorów i rozluźniło kryteria oceny do tego stopnia, że wielu inspektorów nie może wykonać pracy za którą są opłacani

Doniesienie Narodowej Akademii Nauki z 1985: obecne inspekcje federalne nie są w stanie wystarczająco chronić ludzi przed chorobami pochodzącymi od mięsa

USDA testuje obecnie: sprawny system kontroli eliminujący praktycznie federalnego inspektora mięsa w badaniu wołowiny

U ilu badanych kurczaków występuje bakteria salmonelli: u jednej trzeciej

Ilu federalnych inspektorów drobiu twierdzi, że nigdy nie zjedliby kurczaka: 75%

Zeznanie byłego urzędnika FDA przed Komisją Senatu: ryzyko zatrucia kurczakiem jest tak duże, że umieszczenie instrukcji na opakowaniu, jak postępować z mięsem, powinno być obowiązkowe.

Stan zdrowotny ludzi przestrzegających diety wegetariańskiej
Każdy nastawiony sceptycznie do wegetarian, ich siły, wytrwałości i dobrego zdrowia powinien rozważyć następujące przykłady:

Jedyny człowiek, który zwyciężył Ironman Triathlon więcej niż 2 razy: Dave Scott, 6-krotny zwycięzca

Rekordzista świata w 24-godzinnym triatlonie: pływanie 4,8 mili, jazda rowerem 185 mil, bieg 52,5 mili: Sixto Linares

Inni sportowcy przestrzegający diety wegetariańskiej:

Paavo Nurmi:
20 rekordów świata w biegu długodystansowym, 9 medali olimpijskim,

Robert Sweetgall:
najlepszy na świecie zawodnik w chodzie,

Murray Rose:
światowe rekordy na 400 i 1500 metrów w stylu dowolnym,

James i Jonathan de Donato:
rekordy świata w stylu motylkowym,

Bill Pickeney:
rekord świata w przepłynięciu kanału La Manche,

Estelle Gray i Cheryl March:
rekord świata - jazda na tandemie,

Henry Aaron:
zawodnik baseballu,

Robert Parisch:
zawodnik Boston Celtics, lat 36, wzrost 210cm, waga 109kg,

Stan Price:
rekord świata w podnoszeniu ciężarów,

Andreas Cahling:
mistrz w kulturystyce,

Roy Hiligan:
mistrz Ameryki w kulturystyce

Ridgley Abell:
8-krotny mistrz kraju w karate,

Day Millman:
Mistrz świata w gimnastyce.

"Dlaczego mamy być powściągliwi w zalecaniu pożywienia, o którym wiemy, że jest bezpieczne i zdrowe. Jako naukowcy nie możemy nadal uznawać zasady, że społeczeństwo nie odniesie korzyści z informacji na którą nie jest gotowe. Osobiście pokładam wielką wiarę w społeczeństwie. Musimy powiedzieć mu, że dieta złożona z korzeni, łodyg, nasion, kwiatów, owocow i liści jest najzdrowszym i jedynym pożywieniem, które możemy promować, zatwierdzić i rekomendować" - Colin Campbell, doktor filozofii, szef projektu Chińskiego, szeroko zakrojonego badania nad odżywianiem, zdrowiem, środowiskiem.
▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬
     Forumeria.pl - Najlepsze forum w Polsce
▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Odpowiedz

[-]
Szybka odpowiedź

Disable AutoMedia embedding for this link.   MP3 Playlist

Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości