Witaj! Rejestracja

Śniadania


Omlet z warzywami krok po kroku

Przygotowanie ok. 25 min * 1 porcja ok. 400 kcal

Składniki na 1 porcję:
- 2 jajka
- po łyżce mąki i śmietany
- łyżeczka masła
- marchewka
- pół cukinii
- po ćwiartce papryki żółtej, czerwonej, zielonej
- olej, sól

Marchewkę pokrój w talarki, cukinię w słupki, a paprykę w kostkę. Na 2 łyżkach oleju przesmaż marchewkę i cukinię, podlej wodą, podduś. Dodaj paprykę, duś 5 min. Jajka ubij lub energicznie rozmieszaj ze szczyptą soli i gęstą śmietaną. Połącz z mąką. Podduszone na patelni warzywa dopraw do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Masą zalej warzywa. Przykryj, smaż na małym ogniu, aż wierzch masy się zetnie. Wtedy, pomagając sobie talerzem, obróć omlet, dodaj masło, smaż jeszcze chwilę.

Owocowe musli
Składniki
ilość porcji: 4

115 g płatków owsianych
115 g sułtanek
250 ml chudego mleka
1 twarde jabłko deserowe
2 łyżeczki soku z cytryny
30 g orzechów laskowych, grubo posiekanych
15 g pestek dyni
1 łyżka sezamu
100 g truskawek, posiekanych
4 łyżki chudego biojogurtu naturalnego
4 łyżeczki płynnego miodu

Metoda przygotowania
Przygotowanie: 10 min
1.
alać płatki owsiane i sułtanki mlekiem w dużej misce. Starannie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
2.Następnego dnia, tuż przed podaniem płatków, utrzeć jabłko i wymieszać je z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
3.Dodać orzechy, pestki dyni oraz sezam do namoczonych płatków i wymieszać. Dodać jabłko i truskawki.
4. Przed podaniem rozłożyć musli do 4 miseczek. Ułożyć na każdej porcji łyżkę jogurtu i skropić miodem.
Inne propozycje

• Aby przyrządzić musli z różnych zbóż, należy namoczyć 25 g płatków owsianych, 45 g płatków pszennych, 30 g dmuchanego ryżu i 115 g rodzynków w 250 g maślanki. Tuż przed podaniem dodać 25 g grubo posiekanych migdałów i 20 g pestek słonecznikowych, wymieszać, a następnie wrzucić banana, grubo rozgniecionego widelcem, oraz posiekane mango. Nałożyć na wierzch trochę chudego jogurtu naturalnego i podawać.
Zalety

• Jogurt przyrządza się, dodając do mleka dobroczynne bakterie. Biojogurty, do których dodaje się specjalne szczepy bakterii, skuteczniej przywracają równowagę flory bakteryjnej w żołądku niż zwykłe jogurty. * • Płatki owsiane wyróżniają się niskim wskaźnikiem glikemicznym, co oznacza, że są powoli trawione i wchłaniane przez organizm, dzięki czemu wywołują bardzo łagodny i długotrwały wzrost poziomu glukozy we krwi. * • Orzechy laskowe są wyjątkowo dobrym źródłem witaminy E oraz większości witamin z grupy B z wyjątkiem B12. Zawierają dużo tłuszczu, jednak w większości w postaci zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
1 porcja zawiera

✓✓ B1, C, E, wapń, miedź, cynk * ✓ B2, B6, B12, kwas foliowy, niacyna, żelazo, potas
Odpowiedz

[-]
Szybka odpowiedź

Disable AutoMedia embedding for this link.   MP3 Playlist

Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości