Witaj! Rejestracja

przepisy na ciasta, paczki, nalesniki itp


Zbiór mnóstwa przepisów na Beszamel w naleśniku z pieczarkami, faworki, pączki serowe, racuchy z czereśniami, chrustki, naleśniki piwne, naleśniki mięsne, masy grysikowe, kokosowe, kremy orzechowe, masy do wafli.


.rar   przepisy na ciasta, paczki, nalesniki itp.rar (Rozmiar: 206.57 KB / Pobrań: 51)
Odpowiedz
Domowe paluszki Twix
Składniki
na ciasto:
125g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki

Składniki
na nadzienie:
4 łyżki karmelu (z puszki)
u mnie gotowa
masa bakallandu.

Składniki
na polewę:
ok. 200g mlecznej
lub gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju

W misce utrzeć masło, dodać cukier i mąkę. Ucierać mikserem aż do powstania gładkiego ciasta (kruchego)
Ciastem wylepić dno keksówki wysmarowanej masłem ( wym. 12cmX30cm).
Ciasto nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut.Do momentu aż
nabierze złotego koloru. Ciasto ostudzić.
Karmel wylać na ostudzone ciasto. Całość włożyć do zamrażalnika na ok.1h. Wyjąć i pociąć na ok. 2cm batoniki.
Czekoladę rozpuścić na parze. Dodać olej. Zanurzać batoniki w czekoladzie Wyjąć i odstawić do zastygnięcia czekolady.
Odpowiedz
[undefined=undefined]Rogaliki maślane[/undefined]

220ml mleka
20g drożdży
½ łyżeczki soli
40g masła
375g mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 żółtko
Nutella lub inny krem czekoladowy

Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i ostudzić.
Do wyrośniętego zaczynu dodać masło,cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Wyciąć 10 trójkątów z ciasta (tak jakby kroić torta). Na każdy trójkąt nałożyć nutellę. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta.
Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 min. do wyrośnięcia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 220°C.
Odpowiedz
Croissanty nadziewane czekoladą.
Przepis na 10 croissantów z ciasta francuskiego Δ
15 g masła
5 g drożdży
5-6 łyżek wody o temperaturze 20°C
210 g mąki typu 450
1 niepełna łyżeczka soli
2 łyżki cukru drobnego kryształu
1 łyżeczka pełnotłustego mleka w proszku
125 g masła w temperaturze pokojowej

....................................................................................................................................................................................................................................

W rondelku roztopić 15 g masła. Drożdże pokruszyć do miseczki, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i rozprowadzone wodą drożdże.
Ciasto wyrabiać ręcznie, stopniowo zagarniając mąkę, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. Jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
Ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (22°C) na 60-90 minut.
Ciasto uderzyć pięścią, aby opadło i ulotnił się dwutlenek węgla, powstały podczas fermentacji. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki (4°C) na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Ponownie uderzyć pięścią, aby opadło, i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
125 g masła włożyć do miseczki i utrzeć na gładką masę. Ciasto rozwałkować na prostokąt długości 3 razy większej niż szerokość. Rogi dkładnie wyrównać. Połowę masła rozłożyć palcami na ⅔ długości ciasta i złożyć je 3 razy. Rozwałkować i ponownie złożyć 3 razy. Złożone ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut, a następnie do lodówki na godzinę.
Wałkowanie i składanie ciasta powtórzyć jeszcze raz, rozkładając pozostałe masło. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut, a następnie do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwałkować na placek grubości 6 mm. Wykroić trójkąty o podstawie 14 cm i wysokości 16 cm. Każdy trójkąt zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim rogaliki. Do miseczki włożyć żółtko, dodać niewielką ilość wody i roztrzepać. Za pomocą pędzelka posmarować nim croissanty. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Nagrzać piekarnik do 220°C. Croissanty ponownie posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut w temperaturze 220°C. Obniżyć temperaturę do 190°C i croissanty piec dalej przez 10 minut.
Odpowiedz
m i o d o w y o r z e c h o w i e c
składniki na ciasto miodowe:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
(jak zwykle u mnie zneutralizowanego sokiem z cytryny)
1 kostka masła
2 jajka

składniki na orzechową skorupkę:
30 dag zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki cukru
3 łyżki miodu

składniki na krem budyniowy:
1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła

wykonanie:

wszystkie składniki ciasta miodowego siekam nożem i zagniatam jak kruche ciasto. Żeby podkreślić walory tego ciasta warto użyć prawdziwego masła, a proszek do pieczenia skroić odrobiną soku z cytryny. gotowe ciasto wkładam na godzinkę do lodówki, albo nawet do zamrażalnika, żeby nadać mu właściwą kruchość. można też zastąpić proszek sodą, by nadać ciastu bardziej staroświecki, piernikowy charakter.

w czasie gdy ciasto się chłodzi, zajmuję się orzechami. mielę je, ale niezbyt drobno. następnie przesmażam z miodem i cukrem, aż nabiorą brązowego koloru.

wyciągam ciasto z lodówki i wylepiam nim dwie natłuszczone i wysypane bułką tartą blaszki. na jedno z ciast wysypuję orzechy i obie blaszki wstawiam do piekarnika. będą potrzebowały około 30 minut w 180 stopniach. po wyjęciu z piekarnika wyjmuję ciasta z blach i studzę.

od razu zabieram się za tradycyjny krem budyniowy. z przygotowanego mleka odlewam 1/2 szklanki i rozrabiam w nim mąki. resztę mleka gotuję z cukrami i do wrzącego mleka wlewam rozrobione mąki. mieszam do zgęstnienia i studzę. zimny budyń miksuję z masłem i gotowy krem wykładam na blat, a na wierzchu układam blat z orzechową kruszonką. odstawiam na noc, żeby warstwy ładnie się połączyły.
Odpowiedz

[-]
Szybka odpowiedź

Disable AutoMedia embedding for this link.   MP3 Playlist

Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Jakie ciasta najsmaczniejsze brunet 11 2,308 11-28-2016, 17:08
Ostatni post: mozajka
  Przepisy na ciasta brunet 1 1,220 11-06-2012, 14:01
Ostatni post: Marta
  Książka przepisów na ciasta brunet 0 687 01-02-2011, 20:05
Ostatni post: brunet
  Ciasta, ciastka, ciasteczka przepisy brunet 0 635 12-06-2010, 11:13
Ostatni post: brunet

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości