Witaj! Rejestracja

Przepisy na ciasta


1. Babeczki z kremem i owocami
2. ciasteczka daktylowe w miodzie
3. ciasteczka serowe
4. Ciasto francuskie ze śliwkami
5. ciasto kokosow 2
6. Ciasto truskawkowe
7. cicki murzńskie
8. Deser morelowy
9. FALE dunaju
10. Grószki w mleczku migdałowy
11. CIASTO KOKOSOWE ORZECHOWE
12. BABeczki kruche ze śmietaną i poziomkami
13. Sernik na zimno
14. Sernki domowy
15. SErnik krakowski
16. biszkoptowa rolada truskawkowa
17. Buchty drodżowe
18. Ciasto wawelskie
19. Pszczółka
20. tort makowy
21. Ciasto Marchewkowe
22. różne
23. tort anasowy
24. Babka czekoladowo orzechowa
25. Bułeczki cynamonowe
26. Ciasteczka misz masz
27. Ciasteczka owsiane
28. chrupki serowy tort
29. Ciastka warszawskie
30. ciasto bez pracy
31. Ciasto capucino
32. CIASTO JABKOWO BUDYNIOWE
33. ciasto na niedziele
34 ciasto mojej mamy
35 ciasto mleczne
36 ciasto miętowe
37 MAkowiec królewski
38 Placek z orzechami
39 Piernik
40 Ciasto teściowej
41 CIASTO TIRAMISU
42 ciasto bananowo marchewkowe
43 eklery
44 fantazja
i wiele innych.


.rar   Przepisy na ciasta.rar (Rozmiar: 325 KB / Pobrań: 50)
Odpowiedz
Sernik rzucany

Składniki:

Ciasto kakaowe:

1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
200g margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Wszystkie składniki sypkie wymieszać, dodać margarynę, posiekać. Następnie dodać żółtka. Zagnieść na gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut

Masa serowa:

500g waniliowych serków homogenizowanych( można również użyć waniliowego "Fromage frais")
100g margaryny
3 całe jajka
2 białka
1 szklanka cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
5-6 łyżek wiórków kokosowych

Margarynę rozpuścić i przestudzić. Piekarnik nagrzać do 1800C. Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą ( dno można również wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia).
Wszystkie składniki masy serowej dokładnie wymieszać, łącznie z rozpuszczoną margaryną, ręcznie lub mikserem.
Ciemne ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 nierówne, części. Większą z nich (około 2/3 całego ciasta) rozłożyć na dnie, nachodząc również na około 1 cm brzegu blaszki( najlepiej spore części ciasta rozpłaszczać w dłoni i szczelnie układać obok siebie). Następnie na ciasto wylać masę serową. Z pozostałej części ciasta odrywać średniej wielkości skrawki, rozpłaszczać je trochę w palcach i "rzucać"( lub jeśli ktoś woli- można również układaćSmile na masę serową. Postępować tak, aż do skończenia ciasta. Piec około 45 minut.
Po wystudzeniu można polać polewą, czekoladą lub zostawić "naturalnie" wyglądającySmile


Składniki na ciasto kruche:
300g mąki pszennej
150g masła
80g cukru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
Beza:
4 białka
100g cukru
1 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
200g bakalii (my użyłyśmy tylko rodzynek)
200g orzechów włoskich
Mąkę, cukier i masło włożyć do miski. Dodać jajka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i zagnieść. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na 2 części, rozłożyć na dwie blaszki o wymiarach (20 x 30 cm).
Na rozwałkowane ciasta kruche rozsmarować powidła i posypać bakaliami. Ubić pianę z białek z cukrem. Pianę wyłożyć na blaty posypane bakaliami. Całość posypać orzechami włoskimi. Piec na złoty kolor 30-40 minut w 180 stopniach.
Gotowe blaty odstawić do wystygnięcia. W tym czasie zrobić masę.

Masa:
100g cukru
1/2 szklanki wody
1 czubata łyżka kakao
3 żółtka
150g masła
Cukier zalać wodą i kakao. Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia. Utrzeć żółtka. Do utartych żółtek wlewamy 2 łyżki schłodzonej polewy. Całość miksujemy. Następnie do pozostałej polewy wlewamy żółtka cały czas miksując. Masa powinna się zagęścić.
Zmiksować miękkie masło do którego dodajemy stopniowo zagęszczoną polewę z żółtek. Przygotowaną masę rozsmarowujemy na upieczonym kruchym cieście z bezą. Następnie na masę kładziemy kolejny blat ciasta kruchego tak, aby beza z orzechami była na wierzchu ciasta.

Uwagi: Ciasto należy przełożyć dzień wcześniej, aby blaty zmiękły.

Czarci tort
wg. przepisu Nigelli Lawson

50 g przesianego kakao
100 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado ( nie znalazłam takiego więc użyłam jasnego cukru trzcinowego demerara)
250 ml wrzątku
125 g miękkiego masła (niesolonego) + trochę do wysmarowania formy
150 g miałkiego cukru
225 g maki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka

Polewa/krem
125 ml wody
30 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado
175 g niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
300 g gorzkiej czekolady, połamanej na kostki (zmieszałam czekolady w proporcjach 1/3 mlecznej i 2/3 gorzkiej)

2 tortownice z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wysmarować masłem. Dno wyłożyć papierem do pieczenia (wycięłam koła o średnicy 20 cm)
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Do małej miski wsypujemy przesiane kakao, dodajemy 100 g cukru trzcinowego, zalewamy wrzątkiem. Rozmieszać trzepaczką i odstawić.
Do innej miski wsypujemy i mieszamy suche składniki - przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
W dużej misce masło ucieramy z cukrem, aż do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Cały czas ucierając dodajemy ekstrakt waniliowy, dodajemy jedno jajko, następnie szybko dodajemy czubatą łyżkę suchych składników, mieszamy, dodajemy drugie jajko, wsypujemy resztę suchych składników, mieszamy. Na koniec dodajemy mieszankę wody, kakao i cukru. Powstałą kakaową masę rozlewamy do dwóch przygotowanych foremek (oczywiście staramy się rozlać po równo Smile. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż do suchego patyczka. Upieczone ciasta studzimy początkowo w foremkach (5-10 minut), a potem bez nich.
W czasie pieczenia ciasta zajmujemy się przygotowaniem polewy. Do rondla z wodą dodajemy 30 g cukru muscovado i 175 g masła, rozpuszczamy wszystko na mały ogniu (doprowadzając niemalże do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i dostawiamy na chwilę, aż się roztopi. Następnie trzepaczką ubijamy na gładki krem, odstawiamy go do zastygnięcia, mniej więcej na godzinę. W tym czasie ciasto zdąży się upiec i wystygnąć. Proces zastygania kremu można nieco przyspieszyć, wkładając przestudzony krem do lodówki, szczególnie polecane w upalne dni, kiedy krem baaardzo długo gęstnieje. Uwaga! zaglądać co jakiś czas do lodówki i pilnować aby krem za bardzo nie stężał.
Jeden ze spodów układamy na paterze, pokrywamy 1/3 kremu, przykrywamy drugim spodem. Całość- wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią kremu, na gładko lub jak wolimy tworzymy ozdobne nierówności (czarcie różkiSmile
Smacznego!
Odpowiedz

[-]
Szybka odpowiedź

Disable AutoMedia embedding for this link.   MP3 Playlist

Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Jakie ciasta najsmaczniejsze brunet 11 2,318 11-28-2016, 17:08
Ostatni post: mozajka
  przepisy na ciasta, paczki, nalesniki itp brunet 4 1,260 12-30-2012, 12:46
Ostatni post: Marta
  Książka przepisów na ciasta brunet 0 688 01-02-2011, 20:05
Ostatni post: brunet
  Ciasta, ciastka, ciasteczka przepisy brunet 0 638 12-06-2010, 11:13
Ostatni post: brunet

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości