Witaj! Rejestracja

Potrawy z kurczakiem


Jamajska potrawka z kurczaka ze smażonymi ziemniakami

Przepis dla 2 osób.

Składniki:

- 400g ziemniaków pokrojonych w kawałki
- łyżka oleju
- 250 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
- 1 mała czerwona papryka pokrojona w paski
- 1 łyżka jamajskiej mieszanki przypraw
- 2 plastry ananasa z puszki pokrojonego w kostkę + 2 łyżki soku z puszki
Sposób przygotowania:

Ugotować ziemniaki, odcedzić. Podgrzać olej na patelni, podsmażyć kurczaka, paprykę oraz przyprawy przez 5 minut. Dodać ananasa i sok, wrzucić ziemniaki. Smażyć jeszcze 1-2 minuty. Natychmiast podawać.

kurczak z miodem i musztardą zatopiony w płatkach kukurydzianych

Składniki:
3-4 piersi z kurczaka
300g gęstego jogurtu, typu bałkańskiego
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
szczypta soli
2 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
oliwa

Kurczaka potnijcie w grubsze paski. W misce wymieszajcie ze sobą jogurt, musztardę, miód i sól. Obtoczcie każdy kawałek kurczaka w sosie i włóżcie do woreczka foliowego i wstawcie do lodówki na min. 20 min. W drugim worku pokruszcie płatki kukurydziane. Rozgrzejcie piekarnik do 180'C. Każdy kawałek kurczaka w sosie wrzućcie do worka z płatkami, potrząśnijcie, żeby dobrze się nimi pokrył. Tak przygotowane mięso ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropcie oliwą. Wstawcie do piekarnika na 20-25 min. Smacznego!

Pierś kurczaka po chińsku

2 piersi kurczaka
sos sojowy
łyżka oleju sezamowego
cebula l kawałek imbiru (2 cm)
1–2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
200 g mrożonego zielonego groszku (w strączkach lub łuskanego)
2 garście kiełków soi
150 g orzechów ziemnych
1/2 pęczka szczypiorku
sól
pieprz

Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić w paseczki. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić 3 łyżkami sosu sojowego wymieszanego z olejem sezamowym. Odstawić na 30 minut do lodówki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Imbir oskrobać, pociąć w kawałki. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Olej rozgrzać w woku lub na głębokiej patelni. Podsmażyć na nim najpierw imbir z czosnkiem, potem dodać cebulę. Gdy się zeszkli, włożyć mięso. Smażyć je, mieszając, 8–10 minut. Dołożyć groszek i dalej smażyć, a gdy zmięknie, dodać kiełki soi, orzechy i drobno posiekany szczypiorek. Jeszcze chwilę smażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym.
Odpowiedz
Racuchy z piersią kurczaka
składniki:
podwójna pierś kurczaka (ok. 500g)
220g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki majeranku
3 jajka (osobno żółtka i białka)
160ml zimnego mleka
olej do głębokiego smażenia

wykonanie:
pierś kurczaka pokroić na drobne kawałki, ugotować.
mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i ziołami. Żółtka ubić, dodać mleko, wmieszać mąkę. białka ubić, połączyć z masą. wmieszać kurczaka.
na gorący olej, kłaść racuszki wielkości łyżki stołowej.
Odpowiedz

[-]
Szybka odpowiedź

Disable AutoMedia embedding for this link.   MP3 Playlist

Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości