Witaj! Rejestracja

Poradnik pani domu


Helga Kuhn


Poradnik pani domu


Z niemieckiego przełożyła Anna Matylda Bender


Świat Książki, Warszawa 1997

ISBN 83-7129-320-8


Przepisała Marianna Żydek



Przedmowa

Plama z czerwonego wina na dywanie!
Ślady szminki na bluzce!
Zabrakło Ci proszku do pieczenia!
Przypaliłaś pieczeń? Przesoliłaś zupę!
Właśnie skończył się lakier do włosów!
Mszyce niszczą Twoje rośliny!
Jak przywrócić połysk liściom fikusa?
Co zrobić, żeby nie kapały świeczki choinkowe?
Co zrobić...? jak zaradzić...? Czym zastąpić...? Ratunku!
W życiu domowym nieustannie dzieje się coś, na co potrzebna jest dobra
rada, skuteczny sposób, niezawodny środek. A "dobra rada nieraz droższa
złota", jak mówi przysłowie.
"Droższa złota" nie znaczy, że kosztowna. Niniejsza książeczka jest
zbiorem tanich, prostych i sprawdzonych rozwiązań z zakresu prowadzenia
gospodarstwa domowego, przechowywania i przygotowywania żywności,
pielęgnacji odzieży, wyrobów skórzanych i biżuterii, hodowli roślin
domowych i ogrodowych, pielęgnacji urody i zdrowia.
Wykorzystanie tych rad i pomysłów pozwoli Ci zrezygnować z kupowania
drogich i, co gorsza, z reguły szkodliwych środków chemicznych.
Wszyscy wiemy, jak groźne są skutki degradacji środowiska naturalnego -
poczynając od wymierania lasów, a kończąc na dziurze ozonowej. Tym
ważniejszy jest więc powrót do naturalnych i zawsze skutecznych metod,
jakie stosowały nasze babki w gospodarstwie domowym.
Niektóre znasz doskonale, ale z pewnością znajdziesz tu i takie, o
których wcześniej nie słyszałaś.
Przyjemnej lektury życzy
Helga Kuhn




Gospodarstwo domowe

Kuchnia

Brak filtra do kawy
Jeśli zapomniałaś kupić nowe filtry do kawy, możesz je zastąpić
papierowymi ręcznikami kuchennymi (z rolki).

Usuwanie kamienia z ekspresu do kawy
Nie musisz się obawiać zatrucia resztkami chemicznego preparatu
odwapniającego, wystarczy, że zastąpisz ten kosztowny środek roztworem wody
i octu (proporcje: 2 części wody na 1 część octu). Po wyczyszczeniu
przegotuj w ekspresie kilka razy czystą wodę. Nie polecam natomiast
stosowania octu do usuwania kamiennego osadu z pralki, ponieważ akurat w
tym wypadku ocet służy do zmiękczania wody.

Osad w naczyniu do gotowania jaj
Osad, który utworzył się na dnie teflonowego naczynia do gotowania jaj,
możesz usunąć używając roztworu wody z octem. Wlej roztwór do naczynia i
pozostaw na godzinę, następnie wypłucz je zimną wodą.

Cytryna w zmywarce
Zanim uruchomisz automatyczną zmywarkę do naczyń, włóż do koszyczka na
sztućce skórkę z wyciśniętej cytryny, a unikniesz nieprzyjemnych zapachów
wewnątrz urządzenia.

Zmywak do naczyń
Ściereczka do zmywania naczyń lepiej wchłania wodę, jeśli przed pierwszym
użyciem włożysz ją do wrzątku i pozostawisz w nim aż do ostygnięcia wody.

Ścierka do kurzu
Ścierka do kurzu dokładniej zbiera kurz, jeśli raz na jakiś czas
wypierzesz ją w wodzie z dodatkiem gliceryny.

Tworzywo tępi noże
Na plastikowej desce kuchennej szybko tępią się noże. Najlepsza jest
deska drewniana, ale musisz dbać o utrzymywanie jej w idealnej czystości.

Obie strony do użytku
Jeśli używasz obu stron deski kuchennej, pamiętaj, żeby cebulę i czosnek
kroić zawsze po tej samej stronie.

Przebarwiona deska kuchenna
Pozbędziesz się nieestetycznych plam na drewnianej desce, jeśli namoczysz
ją na noc w wodzie z octem.

Krzywa deska kuchenna
Wypaczonej drewnianej desce możesz przywrócić pierwotny kształt, jeśli
zmoczysz ją wodą, a następnie położysz na równej powierzchni i przyciśniesz
jakimś ciężkim przedmiotem, np. dużym garnkiem pełnym wody. Deska na pewno
"wróci do formy".

Poplamione drewniane łyżki
Drewniane łyżki kuchenne trudno doczyścić, ponieważ łatwo wchłaniają
tłuszcz, który wsiąka w drewno i pozostawia trwałe plamy. Jeśli jednak
przed każdym użyciem zmoczysz łyżkę zimną wodą, będzie bardziej odporna na
przesiąkanie tłuszczem i obcymi zapachami. Brudne plamy z drewnianych łyżek
można również usunąć, mocząc je przez cały noc w roztworze sody
oczyszczanej.

Nieprzyjemna woń w lodówce
Nieprzyjemny zapach w lodówce można zlikwidować proszkiem do pieczenia.
Wstaw do lodówki talerzyk z proszkiem (wymieniaj proszek co 2 tygodnie),
możesz też dodatkowo położyć połówkę jabłka. Po każdym rozmrożeniu i umyciu
lodówki pamiętaj, żeby przetrzeć jej wnętrze ściereczką zwilżoną w wodzie z
octem.

Sól wchłania swąd
Kipiące mleko, które zalewa płytę kuchenną, możesz zatrzymać,
błyskawicznie posypując je solą. Poza tym sól wchłania paskudny swąd
przypalającego się mleka.

Usuwanie lodu
Jeśli chcesz się szybko pozbyć grubej oszronionej warstwy lodu z obudowy
zamrażalnika, wstaw do wyłączonej lodówki naczynie z wrzątkiem.

Czyszczenie powierzchni chromowych
Przedmioty o chromowanej powierzchni najlepiej czyści się ściereczką
zwilżoną naftą. Do czyszczenia nadaje się również zmywacz do paznokci.
Potem należy przedmiot starannie opłukać.

Mosiądz lśni jak złoto
Wyroby z mosiądzu znów będą pięknie błyszczeć, jeśli je wyczyścisz papką
sporządzoną z soli i octu. Po wyczyszczeniu opłucz przedmiot, wytrzyj go do
sucha i starannie wypoleruj. Tak samo możesz postępować z wyrobami ze stali
szlachetnej.

Szare mydło do kafelków
Do mycia podłóg i ścian wyłożonych naturalnymi płytkami ceramicznymi, np.
terakotą, doskonale nadaje się szare mydło. Cienka matowa warstewka, jaka
pozostaje po użyciu mydła potasowego, nadaje powierzchni estetyczny wygląd
i działa ochronnie.

Czysta płyta kuchenna
Do czyszczenia ceramicznej płyty kuchennej można używać skórek z
wyciśniętej cytryny. Natrzyj brudne miejsca mokrą stroną skórki, odczekaj
jakiś czas, a następnie zmyj ciepłą wodą. Tak samo możesz czyścić kuchenną
glazurę.

Wazelina do płyt kuchennych
Płyty kuchenne ze stali szlachetnej dobrze jest raz w tygodniu nasmarować
wazeliną (oczywiście zimną i umytą płytę). Dzięki temu zabiegowi brud nie
przypala się tak szybko, łatwiej też potem czyścić płytę.

Sól do brudnego piekarnika
Brudne urządzenia do pieczenia: piekarnik, grill, blachę, brytfanny,
posyp solą i podgrzewaj tak długo, dopóki sól nie zbrązowieje. Potem
zetrzyj sól papierowym ręcznikiem i umyj przedmiot tak jak zwykle.

Sito do mąki płucz zimną wodą
Sito do przesiewania mąki płucz zawsze zimną wodą; ciepła woda zakleja
dziurki w sicie.

Corega Tabs usuwa osad
1 tabletka środka do mycia protez zębowych, rozpuszczona w ciepłej
wodzie, nadaje się nie tylko do czyszczenia protez, lecz również usuwa
brudny osad z wnętrza imbryków i dzbanków do kawy.

Gąbka w pojemniku do warzyw
Warzywa będą dłużej świeże, jeśli do pojemnika, w którym je przechowujesz
w lodówce, włożysz suchą gąbkę, która będzie wchłaniała wilgoć; możesz też
wyłożyć pojemnik bibułą kuchenną.

Szpinak czyści garnki
Zamiast wylać wodę, w której gotowałaś szpinak, użyj jej do wyczyszczenia
garnków ze stali szlachetnej. Kwas szczawiowy, znajdujący się w szpinaku,
nadaje metalowym powierzchniom lśniący połysk. Podobne działanie ma zimny
ocet, który usuwa ciemne plamy z garnków chromowanych i stalowych.

Czyszczenie żeliwnej patelni
Jeśli nie chcesz dopuścić do rdzewienia żeliwnej patelni, nie myj jej w
wodzie, lecz jedynie czyść na sucho, posypując solą i wycierając papierem,
następnie lekko przecieraj olejem jadalnym.

Rabarbar do emaliowanych garnków
Aby zapobiec pękaniu i odpryskiwaniu emalii z naczyń, nie należy wlewać
do gorącego garnka (tuż po zdjęciu z ognia) zimnej wody. Poczerniałe w
środku garnki znów będą jak nowe, jeśli przegotujesz w nich rabarbar.

Chleb przez maszynkę
Resztki mięsa możesz bez trudu usunąć z maszynki, jeśli po jego zmieleniu
przepuścisz przez maszynkę kawałek suchego chleba.

Proszek do pieczenia czyści termos
Poczerniały w środku termos do herbaty lub kawy możesz oczyścić proszkiem
do pieczenia (1 opakowanie) rozpuszczonym w ciepłej wodzie. Zostaw roztwór
w naczyniu na 2 godziny, potem opłucz je starannie. Podczas mycia nigdy nie
zanurzaj całego termosu w wodzie, bo jeśli woda dostanie się między obudowę
a szklany wkład, termos nie będzie się już nadawał do użytku. Termos
przechowuj zawsze otwarty!

Przymarznięty pojemnik na lód
Pojemnik na lód nie będzie przymarzał do dna półki w zamrażarce, jeżeli
posypiesz go odrobiną soli albo nalejesz kilka kropel wosku.

Usuwanie zapachów kuchennych
Do usunięcia nieprzyjemnych zapachów kuchennych wcale nie jest potrzebny
specjalny odświeżający aerozol. Odrobina zmielonej kawy wysypana na gorącą
płytę kuchenną albo skórka pomarańczy położona na płycie skutecznie
pochłoną inne zapachy. Można też skropić płytę octem albo zagotować wodę z
cynamonem bez przykrywania garnka.

Aromatyczny olejek w odkurzaczu
Jeśli chcesz, żeby w mieszkaniu roznosił się przyjemny zapach po
odkurzaniu, wlej odrobinę pachnącego olejku ziołowego do filtra w
odkurzaczu albo do worka na kurz.

Czysta szczotka do naczyń
Brudna szczotka do mycia naczyń znów będzie idealnie czysta, jeśli ją
umyjesz w automatycznej zmywarce do naczyń; najlepiej umieścić ją w
koszyczku na sztućce.

Nowa miotła dobrze zamiata
Nową szczotkę do zamiatania dobrze jest włożyć przed pierwszym użyciem do
kubła z zimną wodą z solą, a wówczas będzie lepiej zamiatać. Żeby nie
płaszczyło się włosie, należy szczotkę przechowywać w pozycji wiszącej.

Podmrożona folia
Przezroczysta folia do przechowywania żywności często się skleja. Ażeby
tego uniknąć, przed użyciem włóż folię na kilka minut do zamrażalnika.

Folia aluminiowa
Metalowe (ze srebra, mosiądzu itp.) półmiski i naczynia do serwowania
potraw nie powinny być przykrywane aluminiową folią, ponieważ uaktywniają
się wtedy pewne związki chemiczne, pod wpływem których potrawy nabierają
metalicznego smaku.

Szkodniki w szafie
Ażeby definitywnie pozbyć się z domu robactwa, rozkładaj co parę miesięcy
świeże liście laurowe na uprzednio wysprzątanych półkach w szafach i na
regałach. Karaluchy, grasujące po kuchni, wygonisz, wkładając w różne
szczeliny i rowki skórki świeżego ogórka.

Ocet na komary
Muchy i komary można przegonić z kuchni, jeśli od czasu do czasu wyleje
się kilka kropel octu na rozgrzaną płytę kuchenną. Parujący ocet skutecznie
odstrasza owady.



Szkło, porcelana, sztućce

Kryształy w zimnej wodzie
Pod wpływem ciepła kryształowe naczynia tracą połysk, dlatego należy je
myć wyłącznie w zimnej wodzie.

Szkło znów przejrzyste
Mętne szkło znów będzie idealnie czyste, jeśli je wyczyścisz skórką
cytryny. Zmatowiałym szklanym naczyniom możesz przywrócić połysk roztworem
popiołu drzewnego i soli amoniakalnej (salmiaku). Wlej roztwór do naczyń i
pozostaw na jakiś czas, a znów będą lśniąco czyste.

Szklanki do piwa tylko wodą
Szklanice i szklane kufle do piwa myj wyłącznie w ciepłej wodzie. Nigdy
nie używaj płynów do mycia naczyń, ponieważ hamują potem tworzenie się
piany na piwie.

Czysta szklanka do mycia zębów
Skutecznie usuniesz osad ze szklanki do mycia zębów, jeśli ją umyjesz w
wodzie z octem.

Rozdzielanie szklanek
Jeśli nie możesz rozdzielić dwóch szklanek, zassanych jedna w drugiej,
wstaw dolną szklankę do ciepłej wody, a do górnej nalej zimnej.

Szkło nie pęka
Szklanki i szklane półmiski nie będą pękać, jeśli przed nałożeniem na nie
gorącej potrawy albo wlaniem gorącego płynu postawisz je na wilgotnej
ścierce.

Nieszczelny wazon
Pęknięty wazon do kwiatów możesz uszczelnić, zalewając pęknięcie od
wewnątrz woskiem (stearyną). Drobniejsze rysy wystarczy pokryć lakierem do
paznokci.

Skorupki jaj w butelce
Brudny osad w szklanym wazonie albo butelce o długiej, wąskiej szyjce
możesz zlikwidować używając skorupek jaj. Rozkrusz drobno skorupki i wsyp
do naczynia, następnie zalej je gorący wodą z octem. Wstrząsaj naczyniem
tak długo, póki nie zniknie osad. Zamiast skorupek możesz też użyć ziarenek
ryżu (1 łyżka stołowa).

Nadpalone popielniczki
Plamy z nadpalenia papierosami na porcelanowej popielniczce usuniesz bez
trudu, trąc je mokrym korkiem zanurzonym w soli.

Porcelana ręcznie malowana
Porcelanowe naczynia z ręcznie malowanym wzorem powinno się myć wyłącznie
miękką ściereczką. Nigdy nie używaj do tego celu ostrych zmywaków (gąbek).

Przechowywanie porcelany
Zanim odstawisz do kredensu bezcenny porcelanowy serwis, poprzekładaj
poszczególne naczynia listkami papierowego ręcznika kuchennego albo
papierowymi serwetkami, aby naczynia nie stykały się ze sobą.

Drewniane trzonki
W wyniku częstego mycia niszczą się drewniane trzonki sztućców; dla
utrzymania estetycznego wyglądu nacieraj je od czasu do czasu olejem
jadalnym.

Ceramiczne trzonki
Sztućców w ceramicznej oprawie nie wstawiaj zbyt ciasno do koszyczka w
zmywarce do naczyń! Najpierw upewnij się, czy w ogóle nadają się do mycia w
zmywarce, ponieważ może się zdarzyć, że trzonki rozpuszczą się pod wpływem
wysokiej temperatury i detergentów.

Trzonkiem w dół
Sztućce wstawiaj do koszyczka w zmywarce zawsze trzonkami do dołu. W ten
sposób dokładnie wymyją się ostrza noży i zęby widelców.

Srebro myj ręcznie
Srebrne sztućce niszczą się w zmywarce do naczyń - ciemnieje i rysuje się
ich powierzchnia, dlatego warto zadać sobie trochę trudu i zawsze myć je
ręcznie.

Trująca śniedź
Nigdy nie zostawiaj srebrnych sztućców w kwaśnych potrawach, ponieważ pod
wpływem kwasu śniedzieje miedź, która znajduje się w srebrze, a śniedź jest
trująca. Pamiętaj, żeby nie wkładać srebrnych sztućców do sałatek
owocowych, kwaśnych sosów do sałat, potraw solonych i przyprawianych octem.

Srebro z dala od jajek
Srebrne sztućce nie powinny stykać się z jajkiem, ani surowym, ani
ugotowanym na miękko. Pod wpływem znajdujących się w jaju związków siarki
srebro pokrywa się ciemnym nalotem.

Kąp srebro w kwaśnym mleku
Twoje srebra znów będą pięknie wyglądać, jeżeli włożysz je na ok. 30
minut do kwaśnego mleka. Po tej kąpieli wypłucz przedmioty ciepłą wodą i
wypoleruj do sucha.

Poplamione ostrza
Jeśli na ostrzach noży porobiły się ciemne plamy, które nie schodzą
podczas szorowania, posyp je solą i trzyj wilgotnym korkiem.




Łazienka, ubikacja

Samoprzylepne haczyki
Haczyki samoprzylepne mocniej trzymają się glazury albo drewnianej
powierzchni, jeśli posmarujesz je od spodu białkiem albo piwem.

Kamień wodny na kranie
Wapienny osad na kranie możesz zlikwidować octem. Kawałek waty albo
szmatkę nasącz octem, owiń wokół kranu i pozostaw na 1-2 godziny.

Lśniąca armatura
Zmatowiała armatura znów będzie pięknie błyszczeć, jeśli ją wyczyścisz
szmatką nasączoną spirytusem lub octem, a potem wypolerujesz.

Kolorowa armatura
Do czyszczenia kolorowej armatury z tworzywa sztucznego używaj tylko
łagodnych środków czyszczących, nigdy spirytusu albo octu, ponieważ pod ich
wpływem tworzywo chropowacieje.

Pozłacana armatura
Pozłacana armatura łatwo się rysuje, dlatego należy ją czyścić tylko
ciepłą wodą z mydłem i miękką ściereczką.

Lśniące kafelki
Trudne do usunięcia plamy na kafelkach zlikwidujesz bez trudu octem.
Kafelki będą lśnić, a także staną się odporne na wilgoć i tworzenie się
kamienia wodnego, jeśli po umyciu natrzesz je specjalną emulsją do
polerowania płytek ceramicznych. Pozostaw emulsję na glazurze na jakiś
czas, a potem, zanim zupełnie zaschnie, wypoleruj kafelki miękką szmatką.
Zmatowiałym kafelkom przywrócisz połysk roztworem soli amoniakalnej
(salmiakiem).

Brudne fugi
Brudne, poczerniałe fugi między kafelkami możesz idealnie oczyścić i
wybielić roztworem amoniaku. Tak samo skuteczny jest proszek do pieczenia.
Wilgotną szmatkę zanurzaj w proszku i trzyj brudne miejsca.

Drzwi do kabiny prysznica
Na szklanych drzwiach do kabiny prysznica (z brodzikiem) często tworzy
się matowy osad z mydła, który bez trudu daje się usunąć szmatką nasączoną
octem.

Odpryski emalii na wannie
Miejsca w wannie, z których poodpryskiwała emalia, możesz pokryć cienką
warstwą lakieru do urządzeń sanitarnych.

Najpierw zimna, potem ciepła
Żeby nie pękała i nie odpryskiwała emalia ze ścian wanny, przy nabieraniu
wody najpierw odkręcaj kran z zimną wodą, a potem z ciepłą. W ten sposób
unikniesz też pary w łazience.

Zażółcona wanna
Pożółkła wanna znów będzie lśniąco biała, jeśli ją wyszorujesz roztworem
soli z terpentyną.

Cicha kąpiel
Jeśli zachciało ci się wziąć kąpiel późną nocą, a szanujesz sen swoich
sąsiadów, nałóż na kran nylonową pończochę (powinna sięgać powierzchni
wody), która stłumi głośny szum wody. Możesz też nalać wody prysznicem
ułożonym na dnie wanny.

Zapotniałe lustro
Lustro w łazience, które całkowicie zaszło parą, podgrzej chwilę suszarką
do włosów a para natychmiast zniknie.

Plamy po farbie do włosów
Zanim przystąpisz do farbowania włosów w łazience, wyszoruj wannę albo
umywalkę płynnym środkiem do mycia naczyń.

Mata przeciwpoślizgowa
Od czasu do czasu wyjmuj z wanny gumową matę przeciwpoślizgową, ponieważ
spodnie przyssawki pozostawiają brzydkie, ciemne ślady, jeśli zbyt długo
stykają się z dnem wanny.


Kamień na główce od prysznica
Zwłaszcza pod wpływem twardej wody na główce od prysznica łatwo osadza
się kamień wodny. Rozkręć główkę i wyczyść starannie wszystkie części starą
szczoteczką do zębów albo do paznokci. Dziurki sitka poodtykaj igłą.
Plastikowe części możesz namoczyć w ciepłej wodzie z octem albo wyczyścić
połówką cytryny.

Boraks likwiduje wyziewy
Nieprzyjemne wyziewy z odpływów, urządzeń sanitarnych zlikwidujesz,
przelewając urządzenia wodą z dodatkiem jednej łyżki stołowej boraksu.

Zatkany odpływ
Środki do przepychania i udrażniania rur i odpływów składają się głównie
z substancji silnie zasadowych, np. sody żrącej, poza tym z azotanów i
wiórków metali lekkich. Substancje te są groźne dla środowiska, mogą też
uszkodzić rury odpływowe. Przede wszystkim więc staraj się w ogóle nie
doprowadzać do zatykania się odpływów, zabezpiecz je siteczkiem
zatrzymującym większe odpadki. Jeśli zatka się odpływ, użyj do przepychania
gumowej ssawy, która zazwyczaj jest skuteczna.

Wrażliwy marmur
Od czasu do czasu nacieraj marmur specjalnym woskiem ochronnym.
Powierzchnie marmurowe czyść szmatką maczaną w łagodnym roztworze mydła.
Olej, tłuszcz i kwas łatwo wsiąkają w porowatą powierzchnię marmuru i
pozostawiają na niej plamy, dlatego nigdy nie stawiaj na marmurze szklanek
czy filiżanek bez spodeczka. Trudno usuwalne plamy możesz ewentualnie
zlikwidować sokiem z cytryny. Uwaga! Kwas nie powinien oddziaływać na
powierzchnię dłużej niż 1-2 minuty. Następnie zmyj powierzchnię czystą wodą
i starannie wypoleruj.

Kosz w łazience
Kosz na śmieci w łazience nie powinien być z metalu, ponieważ szybko
zardzewieje od wilgoci.

Pianka do grzebienia
Do mycia grzebieni i szczotek do włosów doskonale nadaje się pianka do
golenia. Wystarczy spryskać pianką grzebień, zostawić ją na parę minut, a
potem spłukać czystą wodą.

Gąbka znów miękka
Stwardniałą i nieprzyjemnie pachnącą naturalną gąbkę namocz na noc w
wodzie z solą, a znów będzie miękka i pachnąca. Pamiętaj, żeby ją potem
kilka razy bardzo starannie wypłukać!

Precz z rybikami
Rybiki cukrowe są owadami lubiącymi przede wszystkim wilgotne
pomieszczenia. Żywią się odpadkami pochodzenia roślinnego, potrafią też
niszczyć odzież i książki. Skutecznym środkiem do ich zwalczania jest
mieszanka boraksu z cukrem. Posyp tym środkiem zagrożone miejsca.

Zapałka przeciw wyziewom z WC
Kostki zapachowe, umieszczane w muszli klozetowej, zawierają środki
powierzchniowo czynne i inne substancje odkażające, które zatruwają wody.
Środki te poza tym nie likwidują całkowicie bakterii z muszli klozetowej,
ich działanie sprowadza się jedynie do odświeżania powietrza. Spróbuj
innego sposobu: wypal w całości zapałkę i wrzuć do sedesu, a nieprzyjemny
zapach z klo zniknie.

Kamień w muszli
Wlej na noc do muszli klozetowej roztwór wody i octu w proporcjach: 10
części wody: 1 część octu. Rano bez trudu usuniesz z muszli wapienny osad.

Trujące środki
Środki do czyszczenia WC są silnie trujące. Kupuj je tylko w opakowaniach
z bezpiecznym zamknięciem i przechowuj w miejscach niedostępnych dla
dzieci.

Nie wrzucaj niedopałków do klo!
Nigdy nie wrzucaj niedopałków papierosów do muszli klozetowej. Niedopałki
trudno się rozpuszczają, toteż najprawdopodobniej docierają aż do morza, a
przede wszystkim niepotrzebnie obciążają urządzenia do oczyszczania
ścieków. Resztki papierosów pal w piecu albo wyrzucaj do śmieci.



Meble

Ostrożnie ze środkami do konserwacji mebli
Staraj się jak najrzadziej używać chemicznych środków do konserwacji i
pielęgnacji mebli, ponieważ efekty są raczej mizerne, a drewnu chemia
zdecydowanie nie służy. A oto recepta na politurę własnej roboty: 1/3
terpentyny, 1/3 pokostu lnianego i 1/3 octu. Przed nałożeniem mocno
wstrząśnij buteleczką, potem wypoleruj powierzchnię mebli miękką szmatką.

Piwo do mahoniu
Ciepłe piwo to znany i sprawdzony, a przede wszystkim tani środek do
pielęgnacji mebli dębowych i mahoniowych, który nadaje meblom piękny
połysk.

Rysy na meblach
Niewielkie rysy na meblach nasmaruj bezbarwną wazeliną, pozostaw na 24
godziny, a następnie wypoleruj.

Klej na drewnie
Klej, który rozlał się na drewnianej powierzchni, staraj się usunąć jak
najszybciej, zanim zaschnie. Plamę spróbuj zetrzeć kremem kosmetycznym,
masłem albo olejem jadalnym.

Jasne plamy na meblach
Skuteczny środek do usuwania jasnych plam z wody na meblach: zmocz korek
w oleju roślinnym, zanurz w popiele z papierosa i trzyj nim plamę. Potem
wywoskuj powierzchnię. Skuteczna jest także nafta.

Do mebli skórzanych
Meble kryte ciemną skóry należy raz lub dwa razy w roku konserwować
olejem rycynowym. Do jasnej skóry można używać wazeliny kosmetycznej albo
bezbarwnej pasty do butów.

Skóra potrzebuje wilgoci
Skóra na meblach będzie miękka i gładka, jeśli zadbasz o odpowiednią
wilgotność pomieszczeń, w których stoją skórzane meble.

Sól konserwuje wiklinowe meble
Do konserwacji i rozjaśniania mebli wiklinowych albo bambusowych
doskonale nadaje się ciepła woda z solą. Po wyszorowaniu meble muszą dobrze
wyschnąć, najlepiej wystawić je na świeże powietrze i działanie słońca,
później nasmarować olejkiem cytrynowym. Lakierowane meble wiklinowe powinno
się tylko przecierać na mokro.

Wgniecenia na kanapie
Pozagniatane miejsca na obiciu kanapy (foteli, wyściełanych krzeseł)
należy zwilżyć ciepłą wodą, a potem wyszczotkować czystą, suchą
szczoteczką.

Odkurzanie "tapicerki"
Wyściełane meble odkurzaj zawsze pod włos i używaj do tego celu zwykłej
ssawki odkurzacza, a nie szczotki, która może powyciągać włókna z tkaniny.
Przed włączeniem odkurzacza przeszukaj wszystkie zagłębienia rowki, czy
przypadkiem nie wpadł tam klips, guzik czy inny drobiazg. W ten sposób nie
tylko unikniesz zatkania się odkurzacza, lecz również straty cennego
przedmiotu.

Linijka do szczelin
Szczeliny w drzwiach z deszczułek (albo w okiennicach) bez trudu
wyczyścisz linijką owiniętą szmatką.

Waciki do kącików
Waciki do uszu albo cieniutkie pędzelki doskonale nadają się do
czyszczenia trudno dostępnych kącików, rowków i szczelinek w meblach i
innych sprzętach domowych.

Usuwanie plam z wosku i stearyny
Plamy z wosku lub stearyny na fornirze można usunąć w następujący sposób:
posyp zaplamione miejsca grubo talkiem, przykryj kilkoma papierowymi
serwetkami i przeprasuj ciepłym żelazkiem. Stearyna wsiąknie w papier.

Złote ramy
Gładkie, pozłacane ramy obrazów wyczyścisz kawałkiem surowego ziemniaka.
Nigdy nie używaj do tego celu wody.

Pożółkłe klawisze
Pożółkłe klawisze pianina znów będą białe, jeśli je wyczyścisz zwykłą
pastą do zębów albo rozcieńczonym spirytusem. Nigdy nie używaj do tego celu
wody, ponieważ znów szybko pożółkną.



Dywany, podłogi

Sierść na dywanie
Włosy z kociej albo psiej sierści najłatwiej zbierzesz z dywanu wilgotną
gąbką.

Brud na dywanie
Plamy' z ulicznego brudu na dywanie zlikwidujesz solą. Posyp brudne
miejsca, odczekaj 15 minut i wyczyść dywan odkurzaczem.

Dywan na śniegu
Aby dywan odzyskał żywe kolory, w zimie trzeba go położyć wierzchnią
stroną do śniegu i porządnie wytrzepać trzepaczką. Śnieg nie powinien być
zbyt mokry, żeby dywan nie wchłonął za dużo wilgoci.

Kiszona kapusta
Do czyszczenia dywanów i wykładzin podłogowych można użyć mocno
odciśniętej kapusty kiszonej: posyp dywan kapustą i mocno trzyj. Większe
resztki zmieć szczotką, a drobne zbierz odkurzaczem. Jest to też skuteczny
sposób na odświeżenie kolorów tkaniny.

Żywe kolory
Wyblakłe, zatarte kolory dywanu znów będą żywe, jeśli po odkurzeniu
przetrzesz dywan wodą z octem.


Schludne frędzle
Frędzle od dywanu nie będą się splątywać i przesuwać, jeśli je lekko
spryskasz krochmalem. Zanim to zrobisz, koniecznie zakryj papierem brzegi
dywanu.

Czyszczenie maty
Matę z włókien kokosowych najlepiej pierze się w wannie pod bieżącą wodą
i suszy w pozycji wiszącej. Mata musi być idealnie sucha przed położeniem
na podłodze, bo inaczej włókna zaczną gnić.

Odciski na dywanie
Wgniecione miejsca na dywanie, odciśnięte pod ciężarem mebli, możesz
zlikwidować w następujący sposób: połóż na wgnieceniu wilgotną szmatkę i
lekko przeprasuj ją żelazkiem. Potem wyszczotkuj dywan.

"Zastarzałe plamy"
"Zastarzałe" plamy niewiadomego pochodzenia usuniesz z dywanu środkiem do
czyszczenia szkła. Spryskaj plamy i przetrzyj czystą szmatką. Nawet plamy z
pasty do obuwia znikają w ten sposób.

Guma do żucia na dywanie
Jeśli do dywanu przykleiła się guma do żucia, musisz położyć na niej
kostkę lodu, a gdy guma stwardnieje, zeskrobać. Resztki gumy usuniesz
rozpuszczalnikiem terpentynowym albo spirytusem.

Herbata do czyszczenia drewnianej podłogi
Do czyszczenia lakierowanej drewnianej podłogi doskonale nadaje się zimna
esencja czarnej herbaty.

Skrzypiąca podłoga
Jeśli drewniana podłoga skrzypi, możesz nasypać w szczeliny między
klepkami trochę talku.

Piękny parkiet
Lakierowany parkiet znów będzie pięknie wyglądał, jeśli raz albo dwa razy
w miesiącu wyczyścisz go podsuszonymi fusami z czarnej kawy. Potem wyczyść
podłogę odkurzaczem.

Tłuste plamy na parkiecie
Plamy z tłuszczu na drewnianej bejcowanej podłodze schodzą po użyciu
terpentyny. Natrzyj plamy, odczekaj chwilę i zmyj terpentynę wodą. W razie
potrzeby możesz pobejcować czyszczone miejsca.

Ścieranie śladów
Brzydkie czarne smugi na parkiecie - ślady po szuraniu obcasami - można
zetrzeć terpentyną albo zwykłą gumka do ołówka.



Okna

Kruche szkło na zimnie
Nie zabieraj się do mycia okien w zimny dzień, ponieważ szkło łatwo pęka
przy niskiej temperaturze.

Niekorzystne słońce
Również źle myje się okna przy dużym słońcu, ponieważ pod wpływem ciepła
woda szybko wysycha i na szybach pozostają smugi. Najlepiej myć okna w
pochmurne dni.

Ocet do szyb
Zamiast drogiego preparatu do mycia szyb, możesz z równie dobrym
skutkiem, a przede wszystkim bez niepotrzebnego wydatku, umyć okna wodą z
octem albo z denaturatem. Do polerowania użyj zamiast gałganka starych
gazet.

Gliceryna do szyb
Jeśli dodasz do wody kilka kropel gliceryny, na umytych szybach nie
będzie tak łatwo osadzał się kurz i brud, a po deszczu nie będą zostawały
smugi. Odrobina denaturatu albo rozcieńczonego amoniaku dodana do wody
przeciwdziała zamarzaniu szyb.

Miękka skórka
Aby skórzana myjka do mycia szyb była zawsze miękka i sprężysta, po
każdym użyciu musisz ją starannie wypłukać w letniej wodzie z solą.

Sznur do żaluzji
Raz na miesiąc natrzyj świecą sznur (taśmy) do żaluzji (lub rolet), a
wtedy na pewno dłużej będzie się nadawał do użytku.

Malowane szkło
Nigdy' nie myj starego, ręcznie malowanego szkła zwykłymi środkami
czyszczącymi. Zazwyczaj bowiem farba nie trzyma się zbyt mocno powierzchni
i można ją bezpowrotnie usunąć. Kolorowe szkło najlepiej przecierać suchą
szmatką.

Drewniane parapety
Ramy i parapety okienne z surowego drewna od czasu do czasu dobrze
natrzeć zwykłą pastą do podłogi i wypolerować. Dzięki temu mniej się kurzą.

Bardzo brudne szyby
Brudne szyby w oknach albo drzwiach, przez które nic już nie widać, znów
będą przejrzyste, jeśli nasmarujesz je olejem (najlepiej lnianym), a po ok.
1 godzinie zetrzesz olej miękkim papierem. Potem umyj szyby tak jak zwykle.

Rajstopy do polerowania
Stare nylonowe rajstopy doskonale nadają się do polerowania umytych szyb.
Dzięki swojej strukturze nylon usuwa ze szkła wszelkie smugi.

Farba na szybie
Paseczek farby olejnej, który pozostał na szybie po malowaniu ram
okiennych, bez trudu usuniesz solą amoniakalną (salmiakiem).

Ślady po taśmie klejącej
Lepkie ślady, pozostałe na szkle po taśmie klejącej, łatwo zlikwidujesz
zmywaczem do paznokci.




Żywność

Produkty mleczne

Mleko nie wykipi
Mleko nie wykipi, jeśli wewnętrzny brzeg garnka posmarujesz masłem.

Mleko nie przypali się
Zanim wlejesz mleko do garnka, opłucz go zimni wodą, a wtedy mleko nie
przypali się.

Bita śmietana z mleka
Jeśli nie masz akurat w domu świeżej bitej śmietany, możesz ją z
łatwością ubić ze skondensowanego mleka (10% tłuszczu).

Bez kożucha
Jeśli wrzucisz do gorącego mleka kostkę lodu, nie zrobi się na nim
kożuch.

Bita śmietana na sztywno
Bita śmietana ubije się sztywno, jeśli podczas ubijania dodasz do niej
szczyptę cukru pudru.

Trwała bita śmietana
Bita śmietana utrzyma się dłużej, jeśli ją ubijesz z dodatkiem cukru
żelującego.

Świeże masło
Masło może być długo świeże, także wtedy, gdy nie jest przechowywane w
lodówce. Zagotuj wodę z solą, wystudź i zalej nią masło tak, aby było
całkowicie przykryte.

Masło jak krem
Łatwiej utrzesz masło - np. przygotowując ciasto - jeśli dodasz do niego
trochę mąki.

Miękkie masło
Opłucz wrzątkiem miseczkę i na chwilę przykryj nią twarde, wyjęte z
lodówki masło. Dzięki temu będzie się łatwo rozsmarowywać, ale nie stopi
się.

Masło bez papieru
Aby łatwiej wydobyć kostkę masła z papierowego opakowania, wystarczy je
polać przedtem zimną wodą. Dzięki temu do masła nie przykleją się resztki
papieru.

Olej do masła
Jeśli nie chcesz, żeby masło na patelni przyrumieniło się za mocno, dodaj
do niego trochę oleju.

Mleko do twarogu
Łatwiej rozrobisz twaróg (biały ser), jeśli dodasz do niego trochę
ciepłego mleka albo śmietany.

Cukier do sera
Kostka cukru włożona pod klosz do serów wchłania wilgoć, a przez to
zapobiega tworzeniu się pleśni. Tak samo działa sól gruboziarnista. Wsyp
trochę soli do miseczki i wstaw do pojemnika.

Zapiekany ementaler
Pieczony ementaler nie będzie się za bardzo rozpływał, jeśli przedtem
włożysz go na chwilę do zamrażalnika.

Stary ser do mleka
Stary stwardniały żółty ser zanurz na jakiś czas w surowym mleku, a znów
będzie miękki i smaczny.


Jaja

Nie gotuj zimnych jaj
Zimne jaja, prosto z lodówki, łatwo pękają podczas gotowania, dlatego
wyjmuj je odpowiednio wcześnie (na parę godzin przed gotowaniem) z lodówki.
Również łatwiej ubijesz pianę z białek, jeśli jaja będą miały temperaturę
pokojową.

Białko do przesolonej zupy
Uratujesz przesoloną zupę, dodając do niej białko z jednego lub dwóch
jaj. Ścinające się białko wchłonie nadmiar soli. Potem możesz przecedzić
zupę przez sito, żeby była klarowna. Mętny rosół też można przecedzić.

Piana - szybko
Szybciej ubijesz pianę, jeśli dodasz do białka szczyptę soli albo
miałkiego cukru. Ręczna czy mechaniczna trzepaczka, a także naczynie, które
używasz, muszą być idealnie czyste, suche i bez śladu tłuszczu.

Kolor żółtka
Nie denerwuj się, jeśli, twoim zdaniem, żółtko ma niewłaściwy kolor.
Blade, żółte czy pomarańczowe - nie ma nic wspólnego z jakością jaja,
świadczy jedynie o rodzaju pokarmu, jaki dostawały kury.

Jajo z octem
Jaja nie popękają podczas gotowania, jeśli dodasz do wody trochę octu
albo lekko nakłujesz szpilką szerszą, spodnią część jaja.

Obieranie jaj na twardo
Jeśli natychmiast po ugotowaniu w osolonej wodzie włożysz jaja do zimnej
wody, dadzą się bez trudu obrać ze skorupki.

Surowe czy gotowane?
Oto sposób na odróżnienie jaja surowego od ugotowanego: zakręć na stole
jajem i zaobserwuj, jak się obraca: gotowane kręci się jak bączek, surowe
obraca się powoli, nierównomiernie i szybko się zatrzymuje.

Przebarwione żółtko
W zbyt długo gotowanych jajkach przebarwiają się żółtka, co nie znaczy,
że są one szkodliwe dla zdrowia albo że były nieświeże.

Surowe jajko: świeże czy nieświeże?
Po rozbiciu surowego jaja łatwo można się zorientować, czy jest ono
świeże: białko świeżego jaja jest gęste i sztywno otacza żółtko. W
nieświeżym jaju białko

Gotowane jajko: świeże czy nie świeże?
Gotowane jajko jest świeże, jeśli żółtko znajduje się pośrodku, a
pęcherzyki powietrza w białku są maleńkie. W nieświeżym - żółtko znajduje
się tuż przy skorupce, a pęcherzyki powietrza są większe.

Sprawdzanie świeżości jaj
Świeże jajko zanurzone w osolonej wodzie natychmiast opada i zostaje na
dnie; stare albo nieświeże - unosi się w wodzie i wynurza, ponieważ
pęcherzyki powietrza są większe, a przez to jajko lżejsze. Również
potrząsając jajkiem możesz zorientować się, czy jest ono świeże: stare
jajko "bulgocze" w środku.

Gotowanie pękniętego jaja
Pęknięte jajko możesz gotować na dwa sposoby: albo przed włożeniem do
wody owiń je folią aluminiową, albo połóż jajo w sicie i trzymaj przez
minutę nad parą, a wtedy białko zetnie się i nie wypłynie podczas
gotowania.

Przechowywanie żółtka
Surowe żółtko, które nie jest ci chwilowo potrzebne, zachowa świeżość,
jeśli polejesz je z wierzchu olejem lub wodą i schowasz do lodówki.

Panier z olejem
Do roztrzepanych, odrobinę posolonych jaj, wlej parę kropel oleju, a
wtedy panier będzie odpowiednio gęsty i kruchy. Nigdy nie rozprowadzaj jaj
wodą albo mlekiem!



Pieczywo

Nie przechowuj w plastikowych torbach
Pieczywo nie powinno być przechowywane w plastikowych torebkach.
Najlepiej trzymać chleb w lnianym worku albo zawijać w czystą ścierkę do
wycierania naczyń, a wówczas nie będzie pleśnieć.

Pleśń w pojemniku na pieczywo

Aby zapobiec tworzeniu się pleśni w [pojemniku na pieczywo (w kuble na
śmieci też), trzeba raz na tydzień (ew. co dwa tygodnie) umyć go w wodzie z
dodatkiem octu. Ocet zabija bakterie.

Jabłko z pieczywem
Pieczywo trzymane w metalowym albo drewnianym pojemniku dłużej zachowa
świeżość, jeśli włożysz do środka kawałek jabłka albo kilka plasterków
surowego ziemniaka w celu zwiększenia wilgotności powietrza.

Pieczywo w rzymskim garnku
Pieczywo będzie dłużej miękkie i jadalne, jeśli je włożysz do kamiennego
albo glinianego naczynia i przykryjesz z wierzchu wilgotną ścierką. Rzymski
garnek idealnie nadaje się do przechowywania pieczywa w kromkach.

Chrupiące bułeczki
Świeże bułki i rogaliki doskonale nadają się do zamrażania. Po wyjęciu z
zamrażarki wystarczy zwliżyć je lekko wodą (albo wodą zmieszaną z mlekiem)
i włożyć do rozgrzanego piekarnika. To samo można zrobić z "wczorajszym"
pieczywem, a będzie smakować jak prosto z piekarni.

Pieczywo tostowe do lodówki
Pieczywo tostowe, niezależnie od tego, czy w już otwartym opakowaniu, czy
jeszcze zamkniętym, przechowuj zawsze w lodówce, a wówczas nie spleśnieje
tak szybko.

Mieszany i ciemny chleb osobno
Pieczywo mieszane (żytnio-pszenne) i ciemne (żytnie) dużo szybciej
pleśnieje jeśli jest przechowywane razem, w jednym pojemniku albo worku.
Dlatego trzymaj je zawsze oddzielnie.

Spleśniały chleb do kosza
Nigdy nie jedz ani nie dawaj zwierzętom lekko spleśniałego pieczywa,
nawet jeśli powykrawałaś pleśń. Pleśń bardzo szybko się rozprzestrzenia
więc lepiej wyrzuć chleb do śmieci, a zaoszczędzisz sobie i innym kłopotów
ze zdrowiem.

Świeże pieczywo
Napoczęty chleb będzie dłużej miękki i świeży, jeśli zakryjesz krojoną
powierzchnię zwilżonym papierem pergaminowym.

Folia trzyma ciepło
Podgrzewane bułeczki albo upieczone tosty będą dłużej chrupiące, jeśli
położysz kawałek folii pod wieczko koszyczka na pieczywo.

Chrupkie pieczywo kruszy się
Aby kromka chrupkiego pieczywa nie kryszyła się podczas smarowania
masłem, podłóż pod nią drugą kromkę.



Zupy, sosy

Tłuszcz na zupie
Tłuszcz z wierzchu zupy albo sosu możesz odsączyć papierowym ręcznikiem
kuchennym. Jeśli masz trochę więcej czasu, wstaw garnek z ostudzoną zupą do
lodówki, a potem bez trudu zdejmiesz z wierzchu zastygłą warstwę tłuszczu.

Mąka ziemniaczana zagęszcza
Sosy i zupy zagęszczane mąką ziemniaczaną powinny krótko się gotować, w
przeciwnym razie znów będą rzadkie.

Zupa bez kożucha
Na zupie nie zrobi się kożuch, jeśli posypiesz ją z wierzchu kawałeczkami
masła.

Skorupka do zupy
Aby rosół był klarowny, wrzuć do niego czystą skorupkę jaja. Pamiętaj
też, że rosół nie powinien się gotować, lecz tylko naciągać.

Kości w rosole
Rosół wołowy nabierze wspaniałego smaku koloru, jeśli go ugotujesz na
kościach. Przyrumień lekko kawałki kości (poproś w sklepie, żeby
odpowiednio podzielili kości) i gotuj je razem z włoszczyzną.

Mdły rosół
Jeśli zdarzyło ci się zrobić niezbyt smaczny rosół, dodaj do niego trochę
grubo siekanego mięsa i zagotuj.

Cebula nadaje kolor
Przekrój na pół nie obraną cebulę, przyrumień (opiecz) powierzchnię
cięcia na złoty kolor i wrzuć do rosołu, a nabierze doskonałego smaku i
pięknego koloru. Ten sam efekt uzyskasz, wrzucając do rosołu kawałek
suchego żółtego sera.

Rosołu nie przykrywaj
Mięso na rosół należy wkładać do zimnej wody. Im dłużej gotujesz rosół na
wolnym ogniu, tym bardziej esencjonalny ma smak. Pamiętaj, żeby gotować
rosół bez przykrywania garnka.

Kostka na końcu
Kostkę rosołową (maggi, bulion) dodaje się do zupy albo sosu dopiero pod
koniec gotowania. Jeśli wrzucisz ją od razu do zupy, straci smak.

Bez krupek
Jeśli chcesz zagęścić zupę albo sos mąką, rozmieszaj ją najpierw z
odrobiną wody albo mleka, a wtedy nie porobią się krupki.

Przesolona zupa
Jeśli zupa jest za słona, wrzuć do niej dwa surowe ziemniaki pokrojone w
ćwiartki i zagotuj. Pod koniec gotowania wyjmij ziemniaki, a przekonasz
się, że wchłonęły nadmiar soli.

Łykowate mięso
Nawet najtwardsze mięso zmięknie, jeśli dodasz trochę octu do wody, w
której je gotujesz.

Udany majonez
Jeżeli wszystkie składniki mają jednakową temperaturę, majonez musi się
udać. Pamiętaj więc, aby odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki jaja. Do jaj
dodaj sól, pieprz i olej i wymieszaj. Odrobina musztardy na koniec
gwarantuje właściwą konsystencję majonezu.

Ratowanie majonezu
Jeśli majonez zwarzył się podczas ucierania, możesz go jeszcze uratować:
szybko utrzyj w miseczce żółtko z solą, a gdy stężeje, dodawaj do niego
powoli, kropla po kropli, majonez, cały czas równo go mieszając. Zazwyczaj
taki zabieg przynosi pozytywny rezultat.

Chleb do przypalonego sosu
Nigdy nie mieszaj przypalonego sosu albo zapiekanki, bo zepsujesz w ten
sposób smak całej potrawy. Przełóż nie przypaloną część do innego naczynia
i dodaj do niej kawałek suchego chleba albo surowy ziemniak, które
likwidują smak przypalenizny. Moja rada: najlepiej w ogóle nie jedz
niczego, co się przypaliło, ponieważ spalenizna jest rakotwórcza.

Kawa do sosu
Szczypta kawy rozpuszczalnej (w proszku albo granulkach), dodana do sosu
do pieczeni, nada potrawie wyśmienity aromat.

Jabłko w pieczeni
Sos do pieczeni będzie bardziej aromatyczny, jeśli dodasz do niego
plasterek jabłka. Możesz też przyrumienić trochę cukru na patelni, zalać
sokiem jabłkowym i dodać go do sosu; efekt będzie identyczny.

Przesolony sos
Jeśli przesoliłaś sos, możesz go uratować dolewając trochę wina, mleka,
śmietany albo wody.

Zamrożony sos
Jeśli zostało ci trochę sosu do pieczeni, napełnij nim pojemniczki na lód
i zamroź. Gdy kostki zamarzną, wyjmij je i owiń każdą osobno w folię
aluminiową, a potem z powrotem umieść w zamrażalniku. W ten sposób zawsze
masz pod ręką gotowy sos mięsny.

Sos z resztek sera
Z resztek żółtego sera można zrobić pyszny sos do spaghetti: stop ser na
maśle (ewentualnie dodaj trochę cebulki) i rozprowadź go śmietaną.

Rozmnażanie piwem
Jeśli zrobiłaś za mało sosu, możesz go "rozmnożyć", rozrabiając ze
śmietaną. Do sosu z pieczeni wieprzowej albo wołowej doskonale nadaje się
też piwo zamiast śmietany.



Mięso

Koniak do wołowiny
Co robić, żeby twarda wołowina albo zleżały drób były miękkie i
delikatne? Trzeba wymieszać olej z koniakiem (może też być brandy albo
wisky) i na kilka godzin przed pieczeniem nasmarować tym mięso. Inny
sposób: dodaj kieliszek koniaku do wody, w której dusisz mięso. Smak
alkoholu potem znika.

Cienkie plastry mięsa
Aby mięso dało się pokroić w cienkie plastry (nożem elektrycznym albo
maszynką do krojenia chleba), należy je przedtem wstawić na chwilę do
zamrażalnika.

Polewać wrzątkiem
Pieczeń powinna być polewana podczas pieczenia wyłącznie gorącą wodą albo
rosołem. Od zimnego płynu mięso robi się łykowate.

Ładna skórka
Pieczeń będzie miała ładną rumianą skórkę, jeśli parę razy podlejesz
mięso piwem albo pod koniec pieczenia posmarujesz je miodem i zostawisz
jeszcze na ok. 10 minut w piekarniku na pełnym ogniu.

Mięso smaruj olejem
Nie przechowuj mięsa w zafoliowanym opakowaniu, lecz od razu po
przyniesieniu ze sklepu wyjmij z plastiku, nasmaruj olejem jadalnym i włóż
do lodówki. W ten sposób możesz je przechowywać nawet przez 3 dni.

Pieczeń wołowa musi postać
Żeby pieczeń wołowa nie była zbyt twarda i sucha, nie należy jej serwować
od razu po wyjęciu z piekarnika, lecz odstawić na pięć minut, a następnie
znów włożyć do gorącego naczynia i piec jeszcze chwilę.

Parówki nie pękające
Oto sposób, żeby parówki nie pękały podczas gotowania: zagotuj wodę,
zmniejsz ogień i wlej do wrzątku trochę mleka. Włóż parówki do wrzątku i
trzymaj na małym ogniu dopóki się nie zagrzeją, nie dopuszczaj do ich
zagotowania.

Pieczona kiełbasa
Jeśli podczas pieczenia posypiesz kiełbasę odrobiną cukru, będzie
wyjątkowo smaczna i chrupiąca.

Parzyć kiełbasę
Aby kiełbasa nie pękała podczas pieczenia, trzeba ją ponacinać z obu
końców albo sparzyć wrzątkiem i osuszyć (żeby potem nie pryskał tłuszcz).
Dzięki temu również jej skórka będzie smaczna. Jeśli temperatura pieczenia
będzie zbyt wysoka, kiełbaski przyrumienią się, ale w środku będą
niedopieczone.

Mięso z rożna
Pręty i szpikulce (rożna, grilla) do nadziewania mięsa dobrze jest przed
pieczeniem nasmarować olejem. Dzięki temu łatwiej potem zdjąć z nich mięso.

Delikatne podroby
Podroby, jak np. wątroba albo nerki, będą wyjątkowo delikatne i soczyste,
jeśli przed przyrządzeniem namoczysz je na około 2 godziny w mleku albo w
soku pomidorowym.

Soczyste mielone
Mielone mięso będzie soczyste i luźne, jeśli oprócz bułki rozmoczonej w
mleku i odciśniętej dodasz do niego trochę wody mineralnej.

Szynka w siateczce
Siateczkę na wędzonej szynce należy przed gotowaniem porozluźniać trochę
palcami (nie ściągać!), żeby nie poprzywierały do niej kawałki mięsa.

Obieranie ozora
Ozór cielęce, wieprzowy albo wołowy, łatwiej da się obrać ze skórki,
jeśli po ugotowaniu włożysz go na kilka minut do zimnej wody.

Świeży drób
Przy kupowaniu drobiu (także dzikiego ptactwa) zwracaj uwagę na
następujące rzeczy: nogi muszą być elastyczne, mostek miękki, a pierś
mięsista, pełna i jasna.

Drobiu nie oprawiaj na drewnie
Do przygotowywania drobiu nie nadaje się drewniana deska , ponieważ
trudno potem idealnie doczyścić jej chropowatą powierzchnię i w drewnie
pozostają bakterie.

Myj drób
Pamiętaj, aby drób porządnie myć w ciepłej wodzie! Potem osuszaj
papierowym ręcznikiem.

Sok cytrynowy do kury
Drób pieczony na grillu będzie bardziej soczysty, jeśli przedtem skropisz
mięso sokiem cytrynowym.

Chrupiąca kura
Podczas pieczenia kury (na grillu, w piekarniku) dobrze posmarować ją
kilka razy pędzelkiem namoczonym w piwie, a wtedy jej skórka przyrumieni
się na złoty kolor i będzie chrupiąca. Metoda ta sprawdza się również przy
pieczeni mrożonego drobiu.

Soczysta pierś
Jeśli namoczyć kurze mięso w maślance na 2 godziny przed pieczeniem,
będzie wyjątkowo delikatne i smaczne. Dla urozmaicenia możesz od czasu do
czasu wykorzystać chiński przepis: na 30 minut przed przyrządzeniem
nasmaruj kurzą pierś albo udko białkiem. Mięso będzie cudownie soczyste.

Kaczka z miodem
Kaczka wyjątkowo zyska na smaku, jeśli podczas pieczenia posmarujesz ją
kilka razy miodem.

Gęsia skóra chrupie
Skóra pieczonej gęsi albo kaczki będzie cudownie chrupać, jeśli na
kwadrans przed wyjęciem z piekarnika spryskać ją lodowatą wodą.

Dopieczony drób
Pamiętaj, aby drób był zawsze całkowicie dopieczony, a na pewno unikniesz
salmonelli.

Dziczyzna w maślance
Potrawa z dziczyzny będzie wyjątkowo smaczna i delikatna, jeśli zalejesz
mięso maślanką, przykryjesz naczynie i wstawisz na noc do lodówki.

Krojenie słoniny
Słonina da się bez trudu pokroić w równe kawałki, jeśli zanurzyć przedtem
nóż w gorącej wodzie.

Słonina do szpikowania
Zanim naszpikujesz mięso słoniną, włóż ją na chwilę do zamrażalnika, a
wówczas nie będzie się giąć i wyślizgiwać z ręki.

Otwarta konserwa
Zawartość otwartej puszki trzeba od razu przełożyć do innego naczynia.
Nie wolno przechowywać otwartych konserw.

Zepsuta konserwa
Puszka z wybrzuszonym denkiem albo wieczkiem (bombaż) oznacza, że
konserwa jest zepsuta, trzeba ją więc wyrzucić. Należy być ostrożnym
również wtedy, gdy blacha poddaje się pod naciskiem palca, a potem
natychmiast odskakuje.

Olej na rozgrzaną patelnię
Tłuszczu nie należy lać (kłaść) na zimną patelnię. Zawsze, zanim nalejesz
olej czy nałożysz masło, rozgrzej naczynie.

Ziemniak w oleju
Przy fondue z mięsa tłuszcz nie będzie ani pryskał, ani kipiał, jeśli
wrzucisz do oleju pół surowego ziemniaka.

Skóra z kiełbasy
Twardą kiełbasę, z której trudno ściągnąć skórę, włóż na moment do zimnej
wody.



Ryby

Świeża ryba?
Świeża ryba ma lśniącą, śliską skórę o wyraźnym rysunku i przejrzyste,
wypukłe oczy. Skrzela powinny być różowe, a jeśli podchodzą szarością, ryba
jest nieświeża.

Świeża ryba tonie
Świeżą rybę rozpoznasz również po tym, że po włożeniu do wody opada na
dno. Jeśli natomiast ryba utrzymuje się na powierzchni wody, nie nadaje się
już do spożycia.

Czyścić, skrapiać, solić
Zawsze należy trzymać się tej kolejności, niezależnie od tego czy
pieczesz, gotujesz czy dusisz rybę: najpierw umyj rybę pod bieżącą wodą,
następnie skrop sokiem cytrynowym albo octem (kwas neutralizuje zapach
ryby), a dopiero potem posól.

Szybkie skrobanie
Łatwiej oskrobiesz rybę, jeśli przed tym włożysz ją na chwilę do gorącej
wody i natychmiast potem do zimnej. Łuski najlepiej skrobać tępą stroną
noża, w kierunku: od czubka ogona do głowy.

Sprawianie ryby
Sprawianie ryby należy rozpoczynać od rozcięcia brzucha - od ogona do
głowy - następnie ostrożnie wypatroszyć wnętrzności, a potem starannie
wypłukać rybę pod bieżącą wodą.

Posyp solą
Posyp solą blat, na którym przygotowujesz rybę, a wtedy ryba nie będzie
się ześlizgiwać.

Nie przywiera do patelni
Podczas smażenia ryba nie będzie przywierać do patelni, jeśli posypiesz
tłuszcz solą albo oprószysz rybę mąką.

Ryba gotowana
Gotowana ryba powinna jedynie naciągać w gorącej wodzie (wywarze z
jarzyn)! Jeśli woda zacznie się gotować, ryba rozpadnie się na kawałki.
Ryba jest wtedy gotowa, gdy ości łatwo odchodzą.

Świeża flądra
Nie denerwuj się, jeśli skóra flądry pęka podczas gotowania. Jest to
znak, że ryba jest całkowicie świeża. (Jeśli skóra nie pęka, flądra była
prawdopodobnie wcześniej zamrożona.) Możesz zapobiec pękaniu, jeśli na 2
godziny przed gotowaniem włożysz rybę do lodówki.

Rozmrażanie w mleku
Rybę najlepiej rozmraża się w mleku. Dzięki temu znika smak mrożonki, a
mięso jest delikatniejsze.

Ryba w folii
Jeśli zamierzasz piec rybę w folii aluminiowej, pamiętaj, że błyszcząca
strona folii powinna być skierowana do wewnątrz, dzięki czemu ryba nie
będzie przywierać do opakowania. Poza tym błyszcząca strona folii odbija
promienie cieplne, co przedłuża czas pieczenia. Wysmarowanie folii masłem
zapobiega przyklejaniu się ryby.

Chrupiące filety
Filety rybne przyrumienią się na piękny złoty kolor i będą chrupiące,
jeśli do panieru dodasz tarty parmezan.

Usuwanie zapachu ryby
Naczynia, które silnie przesiąkły zapachem ryby, wypłucz najpierw zimną
wodą, a potem wyczyść skórką cytryny albo fusami z kawy. W ten sam sposób
pozbędziesz się zapachu ryby z dłoni.

Ość w gardle
Połknęłaś ość? Najpierw wypij powoli łyżkę octu, który rozmiękczy ość, a
potem zjedz kawałek chleba, żeby ją przepchnąć. Jeśli to nie pomoże, musisz
się zgłosić jak najszybciej do lekarza!

Zbyt intensywny smak
Zbyt intensywny smak ryby możesz złagodzić, płucząc ją w wodzie z octem i
dodając trochę mleka do wody, w której będziesz ją gotować.




Ziemniaki

Przechowywanie ziemniaków
Ziemniaki należy przechowywać w chłodnym, suchym, a przede wszystkim
ciemnym miejscu. Pod wpływem światła bulwy zielenieją i wytwarzają
solaninę, która jest szkodliwa dla zdrowia. Przy obieraniu ziemniaków
zawsze starannie wycinaj wszystkie zielone plamki.

Trujące kiełki
Dłużej magazynowane ziemniaki po jakimś czasie zaczynają puszczać kiełki,
w których znajdują się trujące substancje. Pamiętaj, żeby podczas obierania
starannie wycinać wszystkie kiełki.

Sól do ziemniaków w mundurkach
Łupina ziemniaka nie pęka podczas gotowania, jeśli trochę osolisz wodę.

Stare i młode ziemniaki
Stare i młode ziemniaki różnią się zawartością skrobi, dlatego należy się
z nimi różnie obchodzić. Stare ziemniaki powinno się wkładać od razu do
zimnej wody, młode natomiast wkłada się do wrzątku.

Miękkie równocześnie
Aby ziemniaki różnej wielkości były równocześnie miękkie, przed
gotowaniem trzeba ponakłuwać większe bulwy drutem albo szpikulcem do
szaszłyków.

Nie wykipią
Aby nie kipiała woda podczas gotowania ziemniaków, trzeba dodać do niej
trochę tłuszczu.

Obieranie ziemniaków
Ziemniaki gotowane w mundurkach łatwiej dadzą się obrać, jeśli
natychmiast po gotowaniu przelejesz je zimną wodą. Młode ziemniaki, które
mają jeszcze cienką, łatwo odchodzącą skórkę, bez trudu obierzesz, trąc je
czystym druciakiem.

Chrupiące pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki będą wyjątkowo chrupiące, jeśli przed położeniem na
gorącym tłuszczu oprószysz zimne plasterki mąką.

Puree zagęszcza
Jeśli zdarzyło ci się zrobić zbyt rzadką zapiekankę albo wodniste
jarzyny, dodaj do nich trochę gotowanego puree ziemniaczanego, a potrawy
nabiorą właściwej konsystencji.

Ziemniaki w folii
Ziemniaki w folii aluminiowej nie popękają podczas pieczenia, jeśli przed
zawinięciem w folię nakłujesz każdą bulwę widelcem.

Ziemniaki z rusztu
Przed pieczeniem ziemniaków dobrze jest trochę pogotować większe bulwy, a
dopiero potem owinąć w folię i ułożyć na ruszcie. W ten sposób szybciej
będą miękkie.

Ziemniaki w kuchni mikrofalowej
Jeśli będziesz odgrzewać ziemniaki w kuchence mikrofalowej, powinnaś je
przedtem zwilżyć wodą, a wtedy ich skórka nie wyschnie tak bardzo.

Stare ziemniaki
Poprawisz smak starych ziemniaków, jeśli podczas gotowania wsypiesz do
wody trochę cukru albo wlejesz odrobinę mleka.

Marchew do placków ziemniaczanych
Ciasto na placki ziemniaczane nie będzie ciemnieć, jeśli dodasz do masy
jedną utartą marchew. Jeśli natomiast dodasz do ciasta odrobinę proszku do
pieczenia i zostawisz na chwilę żeby spulchnić masę, placki będą łatwiej
strawne.

Bez przyklejenia
Jeśli przed użyciem solidnie natrzesz patelnię solą, potrawy, np. placki
ziemniaczane albo jaja sadzone, nie będą przywierać do dna naczynia.

Odgrzewane frytki
Frytek nie należy odgrzewać w tłuszczu. Najlepiej wrzucić je do sita i
umieścić nad parującym garnkiem. Dzięki temu nie stwardnieją za bardzo.

Chrupiące chipsy
Chipsy ziemniaczane albo kukurydziane znów będą chrupiące, jeśli wrzucisz
je na blachę piekarnika i chwilę podgrzejesz. To samo możesz zrobić ze
słonymi paluszkami i wszelkimi chrupkami, jeśli za bardzo zmiękły.



Makaron, kluski, ryż

Olej do makaronu
Aby makaron i inne wyroby mączne nie sklejały się podczas gotowania,
musisz dolać do mocno osolonej wody trochę oleju. Po ugotowaniu zawsze
przelewaj makaron zimną wodą!

Smak kostki rosołowej
Makaron zdecydowanie zyska na smaku, jeśli podczas gotowania wrzucisz do
wody kostkę rosołową (bulion).

Przechowywanie makaronu
Aby ugotowany makaron (pierogi, kluski), który chcesz podać także na
następny obiad, nie posklejał się, musisz go dobrze wymieszać z masłem albo
olejem. Możesz zaraz również po ugotowaniu wstawić makaron na 15 minut do
zimnej wody, a potem przecedzić. Krótkie hartowanie w tym wypadku nie
wystarcza.

Gotowanie ryżu na czas
Ryż gotuj zawsze tyle czasu, ile podano w przepisie na opakowaniu, ale
nigdy na wyczucie. Lepiej gotować o minutę krócej, niż za długo. Podczas
odparowywania ryż jeszcze chwilę dochodzi.

Proporcje 1:2
Prawidłowe proporcje gotowania ryżu (o ile nie podano inaczej w
przepisie): jedna szklanka ryżu na dwie szklanki wody.

Biały i sypki
Ugotowany ryż będzie biały i sypki, jeśli dodasz do wody trochę soku z
cytryny.

Odgrzewanie ryżu
Ryż z poprzedniego dnia może smakować jak świeżo ugotowany, jeśli
wsypiesz go do torebki do zamrażania żywności i na 5 minut zanurzysz w
gotującej się wodzie.

Kluski kładzione
Ciasto na kluski kładzione będzie miało odpowiednio luźną konsystencję,
jeżeli do wyrabiania zamiast zwykłej wody użyjesz wody sodowej albo
mineralnej.

Kluski z grysiku
Kluski kładzione z grysiku będą pulchne i duże, jeśli dodasz do ciasta
szczyptę sody oczyszczonej.

Knedle i pyzy
Knedle i pyzy z ciasta ziemniaczanego (np. knedle z morelami, pyzy
ziemniaczane) są gotowe w chwili, gdy zaczynają wypływać na wierzch; knedle
z lekkiego ciasta (np. z mąki pszennej) są wtedy gotowe, gdy zaczynają się
kręcić w lekko gotującej się wodzie.



Zioła, przyprawy

Zioła na mokrej desce
Świeże zioła siekane na drewnianej desce łatwo tracą swój aromat,
ponieważ pochłania go drewno. Możesz temu zapobiec przedtem mocząc deskę.

Suszenie ziół
Zioła powinno się suszyć w pozycji wiszącej na świeżym powietrzu, ale
nigdy w pełnym słońcu, które niszczy ważne składniki roślin. Miesiące
letnie to idealna pora na suszenie ziół, wystarczy tydzień i zioła są
gotowe.

Natki nie gotuj
Ziele pietruszki jest przyprawą kuchenną najbogatszą w witaminy, oprócz
tego poprawia trawienie i usuwa nadmiar wody z organizmu. Nadaje się do
wszystkich potraw solonych, ważne jest jednak, żeby jej nie gotować razem z
potrawą, bo traci swój aromat. Posypuj natką gotowe dania.

Myj natkę w ciepłej wodzie
Natkę należy myć tylko w ciepłej wodzie, inaczej traci aromat i sok.
Zwiędłą natkę możemy odświeżyć, wkładając ją na moment do ciepłej wody.

Dłużej świeże
Natka, szczypiorek i koperek dłużej będą świeże, jeśli po umyciu
posiekasz je drobno, wymieszasz z solą i włożysz do zamkniętego naczynia.
Przechowuj je w chłodnym miejscu.

Rzeżucha w miseczce
Rzeżuchę możesz wychodować w domu, wystarczy plastikowy pojemnik po
twarożku (albo inne niezbyt wysokie naczynie). Wyłóż dno mokrą watą i nasyp
na nią nasiona rzeżuchy. Ustaw w ciepłym miejscu i obficie podlewaj, a po
kilku dniach pojawią się zielone pędy. W ten sposób masz pod ręką świeżą
przyprawę.

Przyprawy w zaparzaczce
Zapewne nieraz przekonałaś się, jak trudno wyłowić z zupy przyprawy w
ziarnach albo w liściach, zanim poda się zupę na stół. Jest na to sposób:
wkładaj goździki, ziarnka pieprzu lub liście laurowe itp. do zaparzaczki
(zamykana łyżeczka) do herbaty i gotuj razem z zupą.

Pozatykane dziurki w pieprzniczce
Dziurki w pieprzniczce nie będą się zatykać, jeśli do mielonego pieprzu
wrzucisz kilka całych ziarenek pieprzu. Ma to tę dodatkową zaletę, że
podnosi aromat przyprawy.

Rozmaryn - oszczędnie
Rozmaryn dodawaj do potraw w niewielkich ilościach. Przyprawa ta nadaje
się do pomidorów, kukurydzy, grzybów, sałatek mięsnych, zielonej sałaty
(każdego rodzaju) i do potraw kuchni włoskiej.

Mało tymianku i oregano (lebiodki)
Również tych dwóch przypraw używaj oszczędnie, ponieważ ich silny aromat
przytłumia właściwy smak potraw.

Obrany czosnek trzymaj w oliwie
Czosnek to jedna z najzdrowszych roślin przyprawowych: zawiera witaminy i
sole mineralne, działa bakteriobójczo i nie uszkadza wątroby. Obrane ząbki
czosnku nie powysychają, jeśli będziesz je trzymać w oliwie. Poza tym oliwa
przejdzie smakiem czosnku, doskonale więc będzie się nadawać do
przyprawiania sałatek i zielonej sałaty.

Czosnek w pieczeniu
Do potraw pieczonych (i smażonych) dodawaj czosnek na samym końcu,
ponieważ łatwo się przypala, a wówczas staje się gorzki.

Czekolada pomaga!
Aby złagodzić zapach czosnku z ust, trzeba zjeść kawałek czekolady.

Majeranek i oregano (lebiodka)
Majeranek i oregano "gryzą się" ze sobą, dlatego nie dodawaj ich do
jednej potrawy.

Papryka traci kolor
Mielona papryka powinna być przechowywana w ciemnym, szczelnie zamykanym
naczynku. Pod wpływem światła traci czerwony kolor.

Usuwanie goryczy
Podczas smażenia papryka dość szybko gorzknieje, dlatego trzeba ją
skrapiać octem albo wodą.

Olej do musztardy
Napoczęta musztarda szybko wysycha. Możesz temu zapobiec nalewając na jej
wierzch trochę oleju.

Ketchup z butelki
Jeśli mimo silnego potrząsania ketchup nie wypływa z butelki, wsadź do
środka słomkę, tak aby dosięgała dna. Dzięki temu do butelki dostanie się
powietrze i sos łatwo wypłynie.



Warzywa

Obieranie warzyw
Po myciu, skrobaniu czy tarciu warzyw skóra na rękach jest poplamiona i
szorstka. Możesz tego uniknąć, jeśli obróbkę jarzyn będziesz wykonywać
mokrymi dłońmi.

Gorzkie szparagi
Szparagi nie nabiorą gorzkiego smaku, jeśli podczas gotowania dodasz do
wody surowy, obrany ziemniak, kawałek pszennego pieczywa albo wlej trochę
mleka. Nie przykrywaj garnka w czasie gotowania!

Cukier do szparagów
Szparagi nabiorą wyjątkowo delikatnego smaku, jeśli je ugotujesz w wodzie
z solą i cukrem (1 łyżeczka). Możesz też dodać odrobinę masła.

Szparagi dłużej świeże
Szparagi będą świeże nawet przez kilka dni, jeśli je owiniesz w wilgotną
ściereczkę i włożysz do lodówki.

Świeże szparagi?
Kupując szparagi zwracaj uwagę na ich końce - powinny być jasne i
soczyste, o gładkiej skórce. Wtedy są na pewno świeże.

Chleb do brokułów
Nieprzyjemny zapach gotujących się brokułów można złagodzić, wrzucając do
wody kawałek chleba. Do duszenia i pieczenia brokułów nie używaj tłuszczu,
bo będą włókniste.

Delikatna marchew
Gotowana marchew znacznie zyska na smaku, jeśli dolejesz do wody trochę
soku jabłkowego.

Marchew lubi tłuszcz
Pod wpływem tłuszczu (masła) marchew nabiera słodkiego smaku. Poza tym
tłuszcz ułatwia przyswajanie przez organizm karotenu, czyli prowitaminy A,
która zostaje przetworzona w wątrobie na witaminę A.

Skorzonera do octu
Skorzonerę powinno się natychmiast po obraniu włożyć do wody z octem lub
sokiem z cytryny, w przeciwnym razie korzonki ściemnieją.

Białe pieczarki
Jeśli umyte i pokrojone pieczarki skropisz sokiem z cytryny, nie będą
ciemniały.

Grzyby myj krótko
Grzyby powinno się myć krótko i pod bieżącą wodą. Leżąc w wodzie, szybko
nią n


.docx   a.docx (Rozmiar: 44.5 KB / Pobrań: 24)
▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬
     Forumeria.pl - Najlepsze forum w Polsce
▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Odpowiedz

[-]
Szybka odpowiedź

Disable AutoMedia embedding for this link.   MP3 Playlist

Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Poradnik małżeński brunet 0 701 06-18-2010, 00:02
Ostatni post: brunet
  Poradnik dla gimnazjalisty brunet 0 672 06-18-2010, 00:02
Ostatni post: brunet
  Poradnik Podrywacza - Jak Poderwać Kobietę brunet 0 641 06-18-2010, 00:00
Ostatni post: brunet
  Poradnik gimnazjalisty brunet 0 626 04-24-2010, 22:04
Ostatni post: brunet

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości