Witaj! Rejestracja

Likier jarzębinowy

Ankieta: Polecasz?
Tak ( wrażenia w komentarzu)
Nie ( wrażenia w komentarzu)
[Wyniki ankiety]
 
 


Dojrzałe jagody jarzębiny (wykluczone owoce z drzew rosnących w miastach i przy szosach) sparzyć gorącą wodą, a gdy podeschną, napełnić nimi do połowy 5-litrową butlę lub niewielki gąsior i zalać spirytusem tak, aby je przykrył.
Dodać 3 dag cynamonu, gąsior zakorkować i postawić na kilka tygodni na słońcu lub w ciepłym miejscu.
Po tym okresie zrobić syrop z 350 dag cukru i 4 l wody, spirytus znad owoców przecedzić, zmieszać z ostudzonym syropem, przelać do czystego gąsiora, zatkać korkiem i odstawić na miesiąc.
Po miesiącu likier przefiltrować, przelać do butelek, zakorkować i zalakować.
Jeżeli po jednorazowym filtrowaniu trunek nie będzie jeszcze zupełnie klarowny, czynność tę należy powtórzyć.
▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬
     Forumeria.pl - Najlepsze forum w Polsce
▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Odpowiedz

[-]
Szybka odpowiedź

Disable AutoMedia embedding for this link.   MP3 Playlist

Weryfikacja przeciw botom
Zaznacz pole wyboru znajdujące się poniżej. Ten proces pozwala chronić forum przed botami spamującymi.

Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Likier "Miodówka" brunet 0 488 12-31-2010, 17:01
Ostatni post: brunet
  Cassis - likier porzeczkowy brunet 0 479 12-31-2010, 15:58
Ostatni post: brunet

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

1 gości